ЦИК: Ще се погрижим хората в Зала 1 на НДК да не се чувстват затворени

4725
ЦИК: Ще се погрижим хората в Зала 1 на НДК да не се чувстват затворени
Снимка: БГНЕС

Броят на избирателните секции, които ще бъдат разкрити за втория тур на местните избори е около 7200. Това каза за „Фокус” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той обясни, че първоначалният общ брой на секциите, в които ще се провеждат избори във втория тур на местните избори, е 7165, но този брой ще претърпи корекции, защото на втори тур се откриват различен брой подвижни избирателни секции, в зависимост от необходимостта. Като пример за места, в които секциите се определят в последния момент, той посочи болниците. „На първия тур секциите бяха близо 12 000”, припомни Томов.

СБЖ иска зам.-шефката на ЦИК да се извини публично на журналистите

От Съюза на българските журналисти разпространиха официално изявление по повод обидните квалификации към журналистите, отправени от зам...

Той благодари на всички членове на СИК, които са изпълнили гражданския си дълг, чакайки продължително време за прием на документите. „При сегашната процедура, при която изборния процес е непрекъснат е неизбежно да се търпят известни неудобства в часовете след изборния ден при предаването на протоколи. Това е процедура, която изисква време за проверка и при каквато и да е организация, отнема няколко часа”, отбеляза още говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Създадена е организация за изборния ден, допълни Томов. Той обясни, че вчера се е провела работна среща между ОИК-София, представители на ЦИК и Информационно обслужване. По думите му са обсъдени организационните детайли около работата на трите институции най-вече тази на ОИК-София, която обективно е с най-тежка ситуация за приемането на секционните протоколи. „Този път ще се приемат в Зала 1 на НДК. Искрено се надявам, че няма да бъде допуснато такова забавяне като при първия тур, а работата на Софийската избирателна комисия ще приключи не по-късно от другите комисии в страната”, заяви Томов.

Той обясни, че ЦИК не може пряко да се намесва в начина, по който се организира работата в общинските избирателни комисии. „Това, което мога да кажа е, че в Зала 1 на НДК ще бъдат създадени всички условия, за да могат членовете на СИК да не се чувстват затворени и да бъдат осигурени всички битови условия, за да изчакат подаването на документите”, подчерта Цветозар Томов.

Във връзка с обсъждането дали може да се въведе график на приемане на секционните избирателни комисии Томов коментира, че един график би създал и други проблеми работата да се свърши в поносимо бързи срокове.

Борисов: Хакерската атака срещу ЦИК е организирана извън България

ГЕРБ няма интерес от хакерска атака. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на „Още от деня” по БНТ във връзка с това, ч...

Предизборната агитация е забранена категорично от закона в деня за размисъл и в изборния ден, допълни той. По думите му най-тежките санкции за нарушения са предвидени именно за агитация в тези два дни.

Томов обясни, че при установяване на подобни нарушения глобата е до 5 000 лв. при първо нарушение и до 15 000 лв. при рецидив. „Санкциите са описани в изборния кодекс в чл. 480. Това са най-тежките санкции, предвидени от законодателя”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com