Цветанов: Франция да даде дом, работа и образование на ромите

7755
Цветанов: Франция да даде дом, работа и образование на ромите

Необходимо е Франция да осигури училище, дом и работа на ромите, които трябва да се интегрират в ЕС. Тази тема обаче не бива да се експлоатира, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в понеделник след срещата си френския си колега Мануел Валц в Рим. Темата за българските роми във Франция стана една от темите на разговорите между двамата, след като участваха в конференция на полицейското противодействие на престъпността, предаде Mediapool.

Искането на Цветанов към Франция обаче е необяснимо предвид наличието на няколко осъдителни решения срещу България пред Европейския съд по правата на човека заради напъните на Столичната община да изгони ромите от Баталова воденица. Тогава кмет на София беше Бойко Борисов.

"Българските роми не създават чак толкова големи проблеми на френските власти, докато по-притеснително за тях е присъствието на роми от Румъния", обясни още Цветанов, цитиран от БТА.

Мануел Валц от своя страна благодари на България за усилията в борбата срещу организираната престъпност.

"Сътрудничеството между нашите страни е на високо ниво благодарение и на личния ангажимент на моя приятел Цветанов. България трябва да бъде поетапно приета в Шенгенското пространство, като се отчитат нейните усилия в борбата срещу организираната престъпност и охраната на границите" обясни френският вътрешен министър.

След срещата си с Валц Цветанов говори и с директора на Европол Роб Уейнрайт.

"В момента текат около 15 хиляди разследвания по линия на Европол в цял свят, част от които са с участието на България. За нас България е един от най-важните партньори в борбата срещу тероризма. Основна тема тук е атентатът в Сарафово. Бяха извършени редица експертизи с помощта на Европол, които доведоха до напредък и до стесняване на кръга на предполагаемите извършители. За съжаление не мога да съобщя повече подробности, тъй като разследването продължава," каза директорът на Европол.

"Ние обсъдихме редица знакови операции за следващите 6 месеца, в които обекти за съжаление са и българи. Разбира се, сега не мога да дам подробности, но бъдете готови за сериозни разкрития," каза министър Цветанов на българските журналисти.

Редактор: Десислава Ушатова

Ромчета, пеещи химна, са хит в интернет (видео)

Тийнейджъри от ромската махала в Стара Загора разплакаха нета с трогателно изпълнение на българския химн. Клипът, който са заснели млад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com