Да бъде ли обявен за светец Левски - темата отново е на дневен ред

3446
Да бъде ли обявен за светец Левски - темата отново е на дневен ред

„Апостолът на българската свобода не може да бъде обявен за светец, защото е убил дете”. Истинска буря предизвика това твърдение преди няколко дни. Оказа се обаче, че става въпрос за лично мнение на духовник, а не за официална позиция на Синода в отговор на призив, отправен от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Цитиран беше Протойерей Николай Георгиев.

Въпросът е поставян вече няколко пъти през годините от различни организации. През 96-та година алтернативният синод все пак извършва канонизацията, но този акт не е признат от Светия синод. Пред 2004-а година се анулира, а иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий е насечена и изгорена.

Издадоха писмата на Васил Левски в луксозна книга

В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение "Българска история" издаде първото самостоятелно издание на писма...

„Благодарение на неговата велика революционна организация започва Априлското въстание. В резултат пък на Априлското въстание започва великата война между Русия и Турция, която освобождава България”, казва депутатът от „Обединени патриоти" Славчо Атанасов пред Нова телевизия.

От НФСБ настояват Левски да бъде обявен за светец и заради приноса му към християнската вяра.

Убийството, смутило духовниците, Апостолът извършил, за да не бъде заловен, поясняват от партията. И припомнят за така наречените "военни светци".

„Свети Димитър Солунски какъв е? Той е военен, той е пълководец. Свети Георги Победоносец какъв е? Пълководец. Какво мислите, че на бойното поле е било певческо дружество, ли? Загивали са хиляди хора”, допълни Славчо Атанасов.

Actualno.com ще излъчи предаване, посветено на Васил Левски

На 18 февруари (понеделник) от 18:00 ч. Actualno.com ще излъчи специално предаване на тема "Процесът Левски", посветено на 146-та годиш...

„През 1882 година той предприема една акция насочена към събиране на средства за организацията от ловешкия чарбаджия Денчо Халача. Те не са предполагали, че той ще отсъства в този ден от дома. Идва неговият слуга Стойчо Гергинов, който е младеж на 23-24 години. При опита на Стойчо да се развика, да събере полицията, той е принуден да го наръга с камата”, разказа директорът на Националния музей „Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева.

От музея в родния град на Апостола призовават образа на националния герой да бъде оставен да почива в мир. А не да бъде подхвърлян от крайност в крайност - от атеист до светец.

„Търси се конфликт, който от моя гледна точка не съществува. Апостолът е правил всичко това с една единствена цел – свободата на България. За милиони хора той наистина е светец. Вдъхновява, обединява, служи за пример”, отбеляза и в студиото на „Събуди се” Христина Богданова, която е потомка на Апостола. Тя допълни, че всяка една институция има своите правила и прави своите избори. По думите ѝ той не е убил дете, а млад мъж, което доста му е тежало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com