Да избереш стаж в Равно поле пред Кардиф и Дортмунд

1120
Да избереш стаж в Равно поле пред Кардиф и Дортмунд
Снимка: Лидл

Допреди месец Йоанна Ганчева и Никол Колева дори не подозират една за друга. Първата е студентка в Дортмунд, а втората – в Кардиф. Противно на повечето български студенти в чужбина обаче, вместо да потърсят работа за през лятото, ще се върнат в България, за да бъдат част от стажантската програма на Lidl.

Днес, вече повече от месец, двете момичета кръстосват складовата база на веригата в с. Равно поле, за да разплетат различни логистични задачи. 

Първа крачка към завръщането у дома

Йоанна е на 16 години, когато заедно с цялото семейство се местят в Германия. „Седмица по-късно трябваше да започна учебната година, а знаех само две-три думи на немски“, спомня си тя. Именно това обаче ще я научи да се приспособява бързо и ще я направи по-упорита. Така с постоянство и увереност осем години по-късно записва „Инженерна логистика“ в Техническия университет в Дортмунд. Запалва се по нея, след като за първи път чува правилото „The 7 R’s“ (от английската дума right – подходящ, правилен). То гласи, че логистиката е осигуряване на подходящия продукт в подходящото количество и в подходящото състояние на подходящото място в подходящото време на подходящия клиент с подходящите разходи. Така осъзнава, че иска да бъде част от този сложен, но интересен процес. Затова и когато попада на обявата за летен стаж в Lidl, която предлага именно работа по проект в областта на логистиката, кандидатства веднага.

Снимка: Йонна Ганчева

Задачата ѝ е да направи анализ на пилотна позиция – специалист „Централни разпределения“. „Звучи сложно, но ролята на един такъв специалист би била да постига възможно най-ефективното разпределение на количеството стока. А моята задача е да изследвам каква би била добавената стойност от това“, обяснява тя. Харесва й и отношението на колегите, които й помагат още по-бързо да се адаптира и да се почувства като част от екипа.

Освен да види на практика как работи правилото „The 7 R’s“, стажът ѝ в Lidl е важна крачка и в още една посока – връщането ѝ в България за постоянно. „В университета се сприятелих с други български студенти и осъзнах, че взаимоотношенията с хора от моята националност ми липсват повече, отколкото съм предполагала. Започнах да се прибирам по-често в България, да общувам с върнали се от чужбина българи и преди да се усетя вече не си представях да живея другаде“, казва Йоанна. С тази перспектива гледа и напред – да завърши университета и да се прибере у дома.

Оптимизирай това

Точно това е задачата на Никол. Никак обаче не е лесна, особено когато говорим за логистичен център от 53 000 кв.м. Проектът ѝ е да направи анализ на административните процеси в складовата база и да предложи начин за тяхното оптимизиране. „Изисква се да съм наблюдателна, да работя добре в колектив, да следя внимателно как протича работата в дадения отдел и да изследвам случващото се“, казва Никол.

Снимка: Никол Колева

В университета има предмет „Операционни изследвания“ – в него ги учат да намират най-ефективния метод за реализирането на даден проект и винаги да търсят начин за оптимизация. Така разбира, че това е сферата, в която иска да се развива. И когато попада на обявата за стажантската програма на Lidl с проект точно в тази област, всичко си идва на мястото. „Първото нещо, което ме впечатли беше динамичната обстановка в склада, огромният екип от хора и в какви бързи темпове се случва всичко“, разказва тя. Специалността, която учи в университета в Кардиф – „Математика, математическо моделиране и статистика“, също много ѝ помага. „Математиката развива изключително много аналитичното мислене и вниманието към детайла. Винаги търся причинно-следствената връзка и искам да си обясня защо нещо се случва по даден начин“.

Ясна причинно-следствена връзка има дори в хобитата ѝ – спортът и музиката, които практикува от близо 8 години. Още от дете практикува различни спортове. В момента тренира волейбол, но преди него се намества и балетът. „Като дете ходих на балет в кварталната училище. В съседната стая имаше уроци по пиано и музиката от него ме вдъхнови. Много ми хареса, защото беше нещо по-различно от обичайните ми занимания. Вече не тренирах само тялото, а и творческия си ум“, завършва Никол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com