Да на ЕС, но не против Русия, отсече Първанов

20201
Да на ЕС, но не против Русия, отсече Първанов
Снимка: БГНЕС

Позицията на АБВ е: „Да на ЕС, но не против Русия”. Това каза Георги Първанов предаде Радио „Фокус”-Варна.

По време на среща с обществеността в град Суворово, Георги Първанов посочи, че му е омръзнало от лични разправии между лидерите на партиите и депутатите в парламента.

Първанов: БСП и ДПС са в дълг към държавността

„На всички ни ще бъде трудно да мотивираме не само левите, но и десните, да мотивираме българските избиратели”. Това каза ...

„Парламентът не работи ефективно, не е стабилен тил на правителството”, каза Първанов и допълни, че правителството е слабо, защото е с вързани ръце. „Не само, че правителството не работи, но и изпраща лоши сигнали както в страната, така и извън нея”, каза Георги Първанов. Той посочи за пример в това отношение позицията на България спрямо Украйна-посочи, че българският парламент не е приел позиция по ситуацията в Украйна и по руската позиция, според него страната ни има право на специфични отношения към Русия. По думите му от санкциите на Запада към Русия няма да пострада Путин, а ще пострадат руските и българските граждани, защото търговията в страната ни до голяма степен е насочена към Русия. Георги Първанов допълни, че министри от БСП имат по-агресивна позиция дори от Запада. Първанов посочи, че не може да приеме такава позиция, подчертавайки, че е имал много срещи с Владимир Путин, които са били полезни за страната ни. Според Георги Първанов в Русия има добро отношение към България.

Пред присъстващите в читалището в Сурово, които са от общините Вълчидол и Ветрино, Първанов посочи, че е взел решението за създаването на АБВ, защото не приема това, което се случва в държавата, както и начина по който се случва- задкулисно. Георги Първанов посочи, че в държавата стават неща, които за него са неприемливи- отказа на правителството от Белене, ранното пенсиониране. „Правителството е слабо и без парламентарна подкрепа не може да прави силна политика”, коментира Първанов. Той посочи още, че предстоящите избори са важни, защото трябва да бъдат избрани най-добрите, които да представляват страната ни в Европейският парламент. Според Георги Първанов изборите са важни и за това, че от резултатите им ще зависи по кой път ще тръгне България.

Водач на листата на предстоящите евроизбори е Ивайло Калфин, втори е ген. Михо Михов. Георги Първанов посочи, че в листата на АБВ присъстват почтени хора, каквито трябва да бъдат всички политици- в листата има и млади хора, един от тях е доц. Меглена Темелкова, която също присъстваше на срещата, тя е кандидат от Варненска област. „Имаме сили да дадем тласък на хора с доказани качества, които могат да управляват България по-добре”, каза Първанов.

АБВ е създала силни и работещи структури във всички общини на Варненска област и във всички райони на общината. Това е добро начало и предпоставка за успех на предстоящите избори.

Калфин е по-добър избор за евродепутат от мен, каза Първанов

Винаги съм казвал, че моята стихия е националната политика. Ивайло Калфин е далеч по-добър от мен във външната политика. Така бившият п...

„За нас е много важно присъствието в листата на доц. Меглена Темелкова – кандидатът на АБВ от Варна, човек млад и доказал се, с високо образование, преподавател във Варненския Свободен университет. Всички имена в листата са хора, които са много амбициозни и ще работят за просперитета на България”, коментира Георги Първанов. И отново подчерта, че АБВ няма да бъде с живот до 25 май и ще се яви на всички избори, които предстоят.

По темата Русия – Украйна Георги Първанов бе категоричен, че няма никакво колебание в позицията на АБВ по въпроса за Крим и отношенията Русия – Запада. Отново подчерта, че санкциите към Русия са неприемливи и трябва да бъдат отхвърлени, не защото са неефективни, а защото са несправедливи. Първанов е категоричен за необходимостта България да има своя специфична позиция за взаимоотношенията с Русия. И даде за пример Кипър със свое отношение по темата. “В България не става въпрос само за взаимоотношенията от историческа гледна точка, но за взаимоотношения от икономическата сфера, както и за духовната близост с Русия. Аз се удивявам от това, че българският парламент не изработи единна позиция, което показва, че този парламент се изхаби, още преди да направи нещо съществено”, коментира президентът. Георги Първанов е на мнение, че така създадената ситуация поставя под въпрос авторитета на българския парламентаризъм и си струва да се помисли дали не стои на дневен ред темата за президентска република. „България в лицето на Консултативния съвет е приела и изработила най-антируската позиция, която има от десетилетия насам. Отговорността за това не е само на президента, но и на управляващите. Тази отговорност ще се усети още на предстоящите избори и се надявам хората да изразят своя вот”, коментира Георги Първанов.

По повод решението на Софийския градски съд, който осъди на три години и половина затвор бившият началник на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, Георги Първанов каза, че се надява държавата да респектира носителите на политика на саморазправа с опонента, която е заложена в известното тефтерче.

В риторичен въпрос той попита: „В кое ли тефтерче записват репресиите, на които сме свидетели всеки ден. В кое ли тефтерче е записан бившият областен управител на Монтана, който беше изхвърлен заради симпатии към АБВ? В кое ли тефтерче е записан бащата на Нина Найденова, който беше буквално изгонен от работа, само защото е баща на наше момиче? Нека се разберем нещо – нас няма да ни уплашите, а напротив само ще ни амбицирате”, заяви Първанов. Той бе категоричен, че такива случаи амбицират членовете на АБВ и те ще бъдат още по-категорични в своята съпротива. Първанов призова медиите и обществото да се противопоставят на тази вълна и психоза на страха, насаждана от управляващите. „Аз съм съвременник на целият преход и повярвайте ми, нито Костов, нито Борисов не го е правил. Рано или късно истината за това дали в тефтерчета или в някаква друга форма ще излезе наяве. И тогава идеолозите на тази политика ще им бъде потърсена отговорност”, каза в заключение президентът Георги Първанов.

Първанов търси среща с Орешарски заради политическите репресии

Лидерът на АБВ Георги Първанов настоява за среща с премиера Пламен Орешарски. Причината за това е отношението на правителството към пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...