Дадоха и обвинение на Виолета Николова

13229
Дадоха и обвинение на Виолета Николова

Обвинение за длъжностно присвояване в размер на 53 000 лева повдигна прокуратурата на Виолета Николова, бившата директорка на Агенцията по вписванията.  В момента мярката за неотклонение на Виолета Николова е "подписка".

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинението на Виолета Николова за престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 1, вр. с чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК. Тя е обвинена за това, че в периода 19.07.2011 – 19.12.2011 г., в София, като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление е присвоила пари от държавния бюджет на Р България в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява. За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба - чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения, установени в Наредба № 2/2004 г. /за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията"/, съобщи БГНЕС.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя сама си ги е дала. В декларацията си за имуществото, което притежава към датата на освобождаването й, в графата "Налични парични средства", Николова пише: "Нямам нищо за деклариране". В депозит тя има общо 100 евро на нейно име, а съпругът й Росен Николов има 900 евро. За сметка на това през миналата година бившата директорка на Агенцията по вписванията се е сдобила с апартамент от 62 кв. м. на стойност 105 615 лева. Жилището е закупено с ипотечен кредит от Токуда банк. Николова има и потребителски кредит за 20 000 лева, отпуснат от банка ДСК.

Виолета Николова е получила общо за 2011 г. над 72 хиляди допълнително върху заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, но останалите 48 хиляди Николова е преценила, че може да даде сама на себе си. Резултатите от вътрешния одит бяха изпратени в прокуратурата.

Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. Работата й бе запомнена със скандала по вписванията на партидата на "Петрол холдинг" и дългите опашки от чакащи пред агенцията в края на миналата година.

Министрите обявиха война на Дянков

Бесен скандал за възнагражденията на чиновниците се завихри в кабинета. Министрите са гневни на вицепремиера Симеон Дянков заради нови...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com