Дават нови 80 млн. лв. за ромска интеграция

3621
Дават нови 80 млн. лв. за ромска интеграция
Снимка: БГНЕС

Нови 107 млн. лв. от оперативна програма "Човешки ресурси" 2014-2020 г. са одобрени за подкрепа на пазара на труда, приобщаването на ромите и за обучения. Това е станало по време на Комитета за наблюдение, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Най-мнго средства - 80 млн. лв. са предвидени за подпомагане на ромската интеграция. Целта е да се повиши "качеството на живот, социалното включване и трайната интеграция на най-маргинализираните общности, включително ромите, чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход", е посочено в съобщението. От него не става ясно за какво точно и за какъв период от време ще бъдат изразходвани средствата.

Искат създаването на държавна агенция за интеграция на ромите

Да се създаде държавна агенция за интеграция на ромите поиска Петко Асенов - комисар по въпросите на ромската общност в България на Све...

Срещу 2 милиона лева в момента се разработва и внедрява система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г.

В сферата на пазара на труда е одобрена операция с бюджет 10 млн. лв. за "обучение на възрастни, преминали курсове на ограмотяване". Тя е насочена към интеграцията на уязвими групи като дългосрочно безработните и лицата в трудоспособна възраст, които са с основно и по-ниско образование или са без образование.

Приоритетно в дейности за обучение и подпомагане за наемане на работа ще бъдат включвани безработни младежи до 24 г. включително. Очакванията са по операцията да бъдат включени над 6000 безработни.

Одобрена е и схема с бюджет 5 млн. лв. за въвеждането на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома.

Гневни роми вилняха във френския град Муаран

Сериозен конфликт възникна между местната администрация и група цигани в град Муаран (департамент Изер), в източната част на страната, ...

Операцията ще даде възможност за създаване и прилагане на иновативна практика за предоставяне на услуги в дома на потребителя, като едновременно с това ще бъдат създадени и нови работни места. Обещава се да бъдат наемани безработни неравностойно положение, които са регистрирани в бюрата по труда.

Очакванията са по схемата да бъде осигурено работно място на 600 лица.

Одобрени са и две операции в сферата на здравеопазването на обща стойност 12.5 млн. лв. "Те са в подкрепа устойчиво провеждане на политика за запазване и развитие на човешките ресурси в системата на здравеопазването", е посочено в съобщението.

В него се казва още, че планираните мерки целят да се отговори на необходимостта на "белия" сектор от висококачествена работна сила, която да притежава специфични умения, които да отговарят на високите изисквания за добре подготвени и обучени кадри.

Строят джамия за 1 млн. лв. в Столипиново

Организация с нестопанска цел, носеща името „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание" ще строи социален молитвен дом в ромски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...