Демерджиев: Нима само МВР сама се чисти? Гешев да упражни правомощията си

1947
Демерджиев: Нима само МВР сама се чисти? Гешев да упражни правомощията си
Снимка: БГНЕС

"Нима само МВР е службата способна сама да се чисти от служителите си, които са корумпирани и които извършват противообществени прояви? Нямат ли другите правоохранителни системи такива служители? Наскоро чух, че главният прокурор е бесен от действията на един свой подчинен прокурор. Няма ли да се образува там някакво производство.Няма ли той да упражни правомощията си и да иска дисциплинарно наказване на този прокурор. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг. Той визира случая в Шумен, който е много по-дълбок. Според него, ако главният прокурор няма доблестта да разясни случая, той като министър ще направи всичко възможно да информира обществото. 

ОЩЕ: Иван Гешев за освободения дрогиран шофьор, убил момиче: Бесен съм!

Демерждиев заяви, че не вижда последиците от този гняв, тъй като той не се възползва от правомощията си. 

По-рано през деня министър Демердиев каза, че прокуратурата забранила на областния директор на МВР в Шумен да говори, а после от държавното обвинение са поискали оставката му, защото укрива информация, като според него прокуратурата не харесва този директор на областна дирекция и това е свързано с едно конкретно досъдебно производство за ловни стопанства

На по-късния брифинг министърът допълни, че не може да даде информация за ловните стопанства, защото тя е класифицирана, но разследването е водено от областният директор на МВР в Шумен и по думите му има основание въпросният окръжен прокурор, да има недобри чувства. 

"Ако няма развитие от страна на главния прокурор, ще направя необходимото да сезирам министъра на правосъдието и вярвам, че там по линия на дисциплинарното производство, поне част от тези материали, ще станат обществено достояние", допълни министърът. 

Той припомни, че е дал ясна заявка, че ще бъде безкомпромисен във всички случаи, в които се установи съдействие и съучастие на полицейски служители при извършване на противозаконни действия.  "Бих искал да оповестя част от тази информация с ясното съзнание, че тези служители, срещу които ние сме безкомпромисни, съставляват може би 5% от състава на българската полиция. Не може и не бива заради тези хора да се слага петно върху цялата полиция", смята той. По думите му става въпрос за три случая. 

"На 25 септември 2022 г. беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който е отнел живота на френски гражданин, а тежко е пострадал друг", обясни Демерджиев. 

ОЩЕ: Прокуратурата: Не е установен полицейски чадър над шофьора, предизвикал катастрофата на Околовръстното

"Понеже имахме данни, че полицейска кола е имало в близост до катастрофата. Възложих проверка на дирекция "вътрешна сигурност. Оказа се, че действително полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движило въпросното "Порше". Този полицейски автомобил е станал свидетел на самата катастрофа. Вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго. Важно е да се знае следното: когато тази информация ми стана известна от дирекция "Вътрешна сигурност", тя незабавно беше докладвана на прокуратурата", обясни министърът.  Стана ясно, че наблюдаващият прокурор не е позволил служителите да се задържат и не е искал да се огласяват данни, за да не се пречи на разследването. "Ние се съобразихме с това, само че тези действия бяха поднесени като опит да се установи, че видите ли полицията прикривала полицаите, участвали в тези действия. Нищо подобно", смята Демерджиев. Стана ясно, че въпросните служители още на 30 септември, са били отстранени от длъжност. 

Министърът даде информация за друг случай от Пловдив, в който служител е получил подкуп от 50 лв., като той незабавно е задържан. "При извършеното претърсване, са намерили въпросните 50 лв. в служебната му карта. Незабавно служителят е задържан. Впоследствие това задържане е продължено с прокурорско задържане", коментира той. 

"Ето един паралел как прокуратурата може да работи, когато иска действително да съдейства за установяване на извършени престъпления. Преди малко ви дадох пример как прокуратурата може да прави обратното", добави още министърът. 

Той представи и трети случай отново от 30 септември. "Тук става въпрос за трима човека, извършвали проверка на 19 август 2022 г. Тези полицейски служители са пропуснали лице, за което са имали основателно съмнение, че е употребило наркотични вещества. Имало е такива белези. Пропуснали са го без да го проверят.  Данните са, че за това са получили без да я ясно по размер имотна облага. Незабавно в тази връзка отново са образувани дисциплинарни производства. Отстранени са служителите от длъжност", добави той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com