Депутати предлагат да отпадне синия талон и екостикера

14752
Депутати предлагат да отпадне синия талон и екостикера
Снимка: iStock/Guliver

Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен технически преглед да отпаднат. Такава промяна в Закона за движение по пътищата предлагат 19 депутати от “Демократична България”.

Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, шеф на новата парламентарна комисията по дигитилизация и електронно управление. Вероятно затова в мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че той е напълно ненужен, доколкото съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР.

Петър Славов обясни защо трябва да отпаднат новите екостикери за автомобилите

Задълбочено четящият човек е това, което имаме като министър на транспорта, по време на "изслушването" му в парламента за безобразията ...

“Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора”, пише в мотивите. Вносителите смятат, че използването на отнетия талон като инструмент за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход, пише "Труд"

“На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на НАП”, допълват народните представители от “Демократична България”.

Разделят контролния талон и шофьорската книжка?

Проект за махане на синия талон с почти същите аргументи вече внесоха и депутати от групата ИБГНИ. В проекта на ДБ се предлага още и отпадане на екостикерите с чип като скъпи и излишни. Предлага се данните за екокатегориите на автомобилите да се въведат в централизирана база и изобщо да няма никакви лепенки за технически прегледи. Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена дистанционно и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява, коли да бъдат клонирани и т. н.

“Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка”, допълват вносителите. И предлагат данните от техническия преглед автоматично да се прехвърлят при смяната на регистрационния номер на автомобила.

Ето с колко поскъпва техническият преглед заради екостикерите, според държавата

Едва с 3,30 лв. ще поскъпне техническият преглед на автомобилите заради екостикерите, според министъра на транспорта, информационните т...

Според Мария Капон от ИБНИ синият контролен талон е българска приумица, която е напълно излишна в дигиталната ера, в която живеем. С изменение в Закона за движение по пътищата те предвиждат данните за контролните точки на водачите да се съхраняват в регистър, воден от министъра на вътрешните работи. Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат още “Изправи се БГ! Ние идваме!”. За целта те са внесли в парламента предложения за промени в Кодекса на труда.

Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълват данните онлайн.Когато човек започне първата си работа работодателят да създава електронната му книжка, а работникът да получава персонален код за достъп до нея, предлагат депутатите.

„При създаден и действащ в реално време единен регистър, използван за проверка от МВР, е безпредметно използването на картончета, в какъвто и да е цвят“, сочат вносителите. Те подчертават, че сега контролният талон създава сериозни проблеми на гражданите, когато трябва да бъде възстановен.

„Липсата на контролен талон довежда до допълнителни глоби и наказателни постановления, а използването му за контролни функции от страна на МВР е отживелица, която създава репресия върху гражданите, отнемаща време в чакане на опашки пред гишета за възстановяването на неговата принадлежност“, пишат в мотивите си от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Синият талон отпада, отнемат шофьорската книжка при неплатена "Гражданска отговорност" 

Ще се окажат ли капан новите екостикери за шофьорите на стари автомобили? (ВИДЕО)

“С новите екостикери се увеличи времето за техническия преглед на автомобила и цената също се вдигна” . Това разказа предсе...

Според тях синият талон не може да служи за мотивация за заплащането на пътните глоби. „Лошата събираемост не може да се наказва допълнително, като се създават пречки за всички граждани в Република България, със съмнителен ефект от прилагането им. Създава се и допълнителен корупционен механизъм на проверяващите на пътя за „осигуряване“ на прозорец и невписване на допълнително постановление“, обясняват депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com