Депутатите приеха закона за НСО на първо четене

8061
Депутатите приеха закона за НСО на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за националната служба за охрана (НСО), внесен от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Законът за НСО бе сред най-оспорваните в рамките на пакета от четири закона за службите, които днес парламентът прие на първо четене. Все пак той получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ и събра общо 106 гласа "за", 11 депутати бяха против, а 30 се въздържаха.

По време на дискусията Камен Костадинов от ДПС заяви, че тяхната група ще подкрепи предложения законопроект за НСО с ясното съзнание, че той се явява като завършен продукт дискусия, продължила с години. Похвално е според Костадинов, че най–сетне дейността на службата ще получи законова регламентация на своята дейност. Костадинов каза още, че между първо и второ четене и ДПС ще направят своите предложения.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев каза, че неговата група ще гласува по съвест и призова всички да го сторят. Той призова депутатите да обяснят за какво харчат 40 млн. лв. народна пара годишно - дали за 7 млн. български граждани или за няколко стотин привилегировани лица. Кънев каза още, с този закон се узаконява "произвол от късния комунизъм". Валери Симеонов от Патриотичния фронт също постави кардиналния въпрос има ли нужда въобще от такава служба.

Това не е реформа, това е бетониране на статуквото, каза депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той обърна внимание на това, че в мотивите твърде оскъдно се обяснява защо се запазва военният статут на служителите. Мерджанов попита кое е особеното на дейността на НСО. "Поне авторите да си бяха направили труда да приравнят военните звания", каза той и посочи, че те се различават от тези в Закона за отбраната и въоръжените сили, каза Мерджанов и заяви, че БСП ще се въздържи от подкрепа на първо четене, тъй като законопроектът не отговаря на нито един от проблемите, свързани с функционирането на тази служба.

"Цялата ви теза беше изградена върху твърдението, че това не е реформа, не е ново устройство, а закърпване на наследство от комунизма", обърна се Четин Казак от ДПС към Радан Кънев. Той попита председателя на ДСБ дали е съгласувал тази позиция с Иван Костов или с Петър Стоянов, които са управлявали и са се ползвали с всички привилегии и с цялата мощ и власт на НСО. През нито един момент в четиригодишното безметежно ръководство на ОДС никой не е поставил поне за момент аргумента, че охраната им се осигурява от една комунистическа служба, каза Казак. В отговор Радан Кънев посочи, че реформа означава именно това - да се лишиш сам от привилегии, които други преди теб са ползвали.

Законопроектът на Цветанов регламентира цялостно правомощията, принципите и дейността на НСО, статута на нейните служители, взаимодействието с други държави органи и организации, отчетността и контролът върху службата. Проектът предвижда да се запази военният статут на служителите като основание за това е особеният характер на дейностите.

Общото ръководство на НСО ще продължи да се изпълнява от президента на страната. Той ще назначава и освобождава началника на НСО, съгласувано с Министерски съвет, ще назначава и освобождава заместниците на началника, ще утвърждава структурата и числения състав и ще удостоява офицери с висши офицерски звания.

Изброени са длъжностните лица, които имат право на охрана, както и видовете охрана, които се предоставят на територията на страната и извън нея. Записано е също така, че охраняваните лица не могат да откажат охрана и са длъжни да се съобразяват с указанията за безопасност на НСО.

В законопроекта е записано, че служителите на НСО могат да използват въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, халосни патрони, патрони с гумени или пласмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие и бронирани машини.

Друга разпоредба пък забранява използването на физическа сила и помощни средства, техники и похвати по отношение на "видимо малолетни лица и бременни жени", но тази забрана "не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства". По време на дебатите Валери Симеонов попита как точно служителите ще могат разпознават кои лица са "видимо малолетни" или "бременни". Симеонов си позволи да намеси и името на депутата от ДПС Марияна Георгиева, като я даде за пример, при който не може да се прецени дали някоя жена е бременна или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com