Детските надбавки за непълнолетни майки вече ще са само в натура

17612
Детските надбавки за непълнолетни майки вече ще са само в натура
Снимка: БГНЕС

Спират се детските надбавки за родителите на непълнолетни родилки. Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, но и тези помощи могат да бъдат спрени. Това е една от редицата промени в Закона за семейни помощи, които депутатите подкрепиха днес, предаде БНР.

Според приетите промени помощите за отглеждане на дете до 1-годишна възраст и детските надбавки ще се дават само в натура, ако майката е непълнолетна. Т.е. вместо тя да получава пари в брой, държавата например да поема таксата за градина или да осигурява дрехи и обувки за детето й.

МС: Без семейни помощи за родители, изоставящи децата си

Правителството одобри промени в Закона за семейни помощи за деца. Тяхната цел е повишаване на ефективността и целенасочеността на семей...

Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

Ще бъде въведен и еднакъв размер на помощта за първо, второ и трето дете.

Сега за първо дете детските са 35 лева, за второ – 50, за трето също са 35 лева.

Размерът на детските ще бъде определен в Закона за бюджета за следващата година.

Няма да има данъчни облекчения за деца, ГЕРБ не подкрепи ПФ

Народното събрание отхвърли предложение на Патриотичния фронт за данъчно облекчение за деца, предаде репортер на БГНЕС. Предложението ...

"Предвиждаме прекратяване на месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование във всички случаи, в които детето стане родител. Когато непълнолетни родители получават помощи, родителите на непълнолетния родител няма да получават помощи за деца. Ако непълнолетната майка завърши средното си образование, то тя ще получи тези средства, които не са получили бабата и дядото. Ако до две години след раждането, то бъде настанено за отглеждане извън семейството, родителите, които са получили помощите за раждане на дете, да ги дължат обратно", заяви социалният министър Ивайло Калфин.

Заради зачестилите злоупотреби, помощите за майките студентки ще бъдат плащани на два пъти - при раждането на детето и след представяне на доказателство за записан следващ семестър или завършено висше образование.

Най-голям спор предизвика предложението на "Атака", помощи за раждане да получават само жените, навършили 18 години. Предложението не беше прието.

По време на дебатите от АБВ настояха за предефиниране на понятието "семейство" заради все повечето хора, живеещи на семейни начала без официален брак.

Ромското крило в ДПС представи възраженията си относно детските надбавки

Лидерът на ромската партия ДРОМ и депутат на ДПС Илия Илиев, който се прочу с безумното си твърдение, че природата решава дали на 15 го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com