Дядо Николай обяви учените за жертва на Сатаната

8227
Дядо Николай обяви учените за жертва на Сатаната
Нововъведенията в църквата-костница в Батак предизвикаха разгорещени спорове между интелектуалци и църковни служители

Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска литургия в църквата-костница в Батак. В нея се пазят мощите на на 1846-те убити в Баташкото клане, които бяха канонизирани за светци.

Нововъведенията в църквата предизвикаха разгорещени спорове между интелектуалци и църковни служители през последните седмици. Жители на Батак също недоволстват, че храмът , който винаги досега е бил музей, се превръща в действаща църква, а интериорът му е променен. Министерство на културата започва проверка по случая.

Църквата стана брокер на недвижими имоти

Един от най-старите манастири у нас, оцелял след три палежа през турското робство - Струпешкият манастир във Врачанския балкан, е даден...

Пловдивският митрополит Николай посочи Сатаната като виновник за спора, който тече от седмица, редно ли е църквата костница в Батак да се превърне в действаща и в нея да се извършват богослужения, или не. Интелектуалци и инициативен комитет от жители на Батак са категорични, че храмът трябва да остане паметник на Априлската епопея. Не на същото мнение обаче е пловдивският владика.

Пловдивска митрополията стопанисва храма от близо година и той вече е с променен интериор – поставени са части от иконостас, свещници, владишки трон, а вече и два позлатени саркофага с мощите на баташките светци. Според учени това е незаконно, защото като паметник на културата всяка една промяна в църквата трябва да се съгласува с министерството на културата.

Кметът на Батак обаче не съжалява, че общинския съвет е прехвърлил собствеността на храма. Той обвини музейните служители, че разпалват изкуствено спора, тъй като вече не владеят църквата. Жителите на Батак и гостите на града също са разединени в мнението си.

Днес експерти от министерството на културата ще посетят храма за да преценят на място дали направените промени са нарушили автентичността му.

Църквата подхваща и абортите

Църквата подхваща и абортите. Позицията й е готова и трябва да бъде одобрена на заседание на Светия синод в средата на февруари, съобщ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com