До 2022 г. европейските граждани ще си взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на своите държави

2631
До 2022 г. европейските граждани ще си взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на своите държави
Снимка: iStock/Guliver

До 2022 г. европейските граждани ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на своите държави.

Възможност за гражданите и за бизнеса в ЕС да взаимодействат изцяло дигитално с публичните администрации на държавите-членки, повишаване на дигиталните умения на гражданите и прилагане на ориентирани към потребителя дизайн и предоставяне на дигитални публични услуги. Това предвиждат част от мерките през следващите няколко години, с които държавите-членки на ЕС се ангажираха по време на среща на високо равнище по е-управление в Талин. Участие в Министерската среща по е-управление взе председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков, който подписа заключителния документ от форума в естонската столица.

Отстъпката за подаване на декларации на доходи може да отпадне

Почти 30 хил. данъкоплатци ще бъдат засегнати от предложението на финансовото министерство от догодина да отпадне отстъпката за подаван...

С Декларацията по е-управление от Талин министрите от ЕС, отговорни за електронното управление, потвърдиха политическата воля на държавите-членки да продължат усилията за ускорено развитие на е-управлението, което има централна роля за посрещане на предизвикателствата, свързани с дигиталната трансформация.

За пълно въвеждане на принципа за еднократно събиране на данни (принцип "само веднъж") през следващите години държавите-членки на ЕС ще идентифицират на мерки за намаляване на административната тежест чрез сътрудничество и обмен на данни между самите администрации на национално, регионално, локално и трансгранично ниво. Принципът за еднократно събиране и многократно използване на информацията ще бъде въведен и чрез подобряване на качеството и технологичната достъпност на данните в ключови регистри, както и чрез насърчаване на културата на повторно използване на информацията от администрациите.

През следващите години държавите-членки на ЕС се ангажират още да предприемат стъпки за повишаване на дигиталните умения на всички равнища в публичните администрации, като необходима предпоставка за всяка успешна дигитална трансформация. С Декларацията министрите се ангажират да споделят добри практики в областта на е-управлението и успешни местни решения.

Държавите-членки също така следва да заделят адекватни и навременни ресурси за цифрова трансформация на всички равнища на публичните администрации, се казва още в текста на Декларацията от Талин. Напредъкът по изпълнението на документа ще бъде отчетен от Австрийското председателство на Съвета на ЕС през октомври 2018 година.

Иванов и Заев подготвят декларация за териториалната цялост и суверенитета на Македония

Кабинетите на македонския президент Георге Иванов и на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев съгласуват д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...