Докладът за новия изтребител препоръчва кабинетът да започне преговори със САЩ

5008
Докладът за новия изтребител препоръчва кабинетът да започне преговори със САЩ
Снимка: Gettyimages

Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили препоръчва на правителството да се започнат преговори със САЩ. Това стана ясно от сумите на заместник-министъра на отбраната Ангел Запрянов по време на прескоференция.

Той уточни, че се предлага и министър-председателят да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

С "Грипен" България освен най-модерните самолети получава и огромни шведски инвестиции в икономиката*

В началото на ноември тази година стана ясно, че три държави предлагат на България нови изтребители. Офертите са част от проекта за пре...

В общата част на доклада съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F16 и Швеция с JAS – 39СD „Gripen“, предава "Фокус".

Запрянов поясни, че извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на изискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка. Зам.-министърът посочи, че във втория раздел са обобщени следните изводи.

„Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект – придобиване на нов тип боен самолет. Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група – голяма част от липсващата информация, въпреки проведените разговори, водените преписки, включително проведените на 14 декември в МО срещи, не позволи да съберем изцяло необходимата информация“, допълни той.

„И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна“, заяви заместник-министърът. По думите му за две от предложенията на Италия и Швеция страните обвързват доставката на самолетите по време и способности с доставка от Република България по договори с трети страни. „За да се сключи договор с Италия или Швеция ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване“, каза още Запрянов.

Помпео също се включи в лобирането за F-16 за армията ни

След като Lockheed Martin официално обяви, че е готова да "подслади" офертата за 8 изтребителя F-16, включително с официално съобщение,...

Междувременно военният министър Красимир Каракачанов заяви, че "изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник".

„Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ. При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри. Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“, уточни Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com