Държавата поема изцяло санирането на панелките, икономията е до 55%

36188
Държавата поема изцяло санирането на панелките, икономията е до 55%
Снимка: БГНЕС

Тази година държавата поема изцяло финансирането на обновяване на сгради тип панелно строителство или ЕПК. Необходимо е сградата да е с поне 36 апартамента, етажната собственост да се сдружи и да подаде заявление в общината по местоживеене.

Изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев поясни, че в регистъра има около 350 фирми за енергийно обследване на жилищни сгради, което е достатъчно за страната и за успешно начало на проекта, предаде БНР.

Едва 200 сгради ще могат да бъдат санирани с държавни пари

Едва 0.3% от панелните жилища в България ще могат да се възползват от новата програма за саниране. Предвидените средства ще бъдат ремон...

"По проекта, който върви в момента за многофамилните жилищни сгради, вече са влезли около 46 обследвания, които показват, че при всички положения ефектът ще бъде над 40 процента икономия на енергия. Искам да отбележа, че това е икономия на енергия за отопление и топла вода, евентуално и за охлаждане. Тоест, мерките, които са по програмата, са насочени към обновяването на сградата, което е свързано изключително и с конструктивните й особености, тока и изолацията и подобряване на някои от системите. Сградният ни фонд наистина е във видимо лошо състояние, тъй като през последните 20 години е нямало достатъчно средства да бъде поддържано в добри технически параметри и състояние", заяви той.

Ивайло Алексиев подчерта, че има изчисления за над 5 500 сгради каква ще е ползата, ако се изпълнят указанията за енергийна ефективност.

"Което доказва, че мерките са правилни, пълни и са постигнати резултати. В момента в агенцията има набрани над 5500 обследвания на сгради, които са с обща площ над 12 млн. квадратни метра. Прогнозите при реализирането на мерки във всички тези сгради са, че ще бъдат спестени около 55 процента от енергията и 565 хиляди тона въглероден двуокис", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com