Държавата получи "Среден 3" за грижата за децата

2469
Държавата получи "Среден 3" за грижата за децата
Снимка: Национална мрежа за децата

Средният успех на държавата в грижата за децата през 2021 г. е "Среден 3,18". Това е оценката на Национална мрежа за децата, която представи 11-ия си годишен доклад по темата.

Средният успех на държавата в грижата за децата през 2021 г. е среден 3,18. Това е оценката на Национална мрежа за децата, която представи 11-ия си годишен доклад по темата.
"Бележникът" на организацията е изготвен след анализ на държавните политики за децата в 9 области - участие; благосъстояние; семейна среда и алтернативни грижи; закрила от всички форми на насилие; правосъдие; ранно детско развитие; детско здраве; образование, спорт, култура; детско развитие.
Авторите са 30 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите са се включили 160 деца, млади хора и родители.
"Как не успяхме да помръднем от тази оценка - среден 3?", попита изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. "Казваме си, че може би ние някъде грешим като граждани, но миналата година НСИ показа едни много стряскащи данни за всички нас - че относителното детско население у нас е намаляло наполовина от 1992 г. насам. Ако имахме по-добри оценки в грижите за децата, детското население щеше да е по-голямо. Ние сме в тежка демографска криза".
Той заяви, че вече трета година България е без Стратегия за детето - а именно националния доклад, който показва какви са политиките за децата и семействата. "Преди време Бойко Борисов я отмени, защото беше подложена на дезинформация и пропаганда - същата, която преживяваме с Covid и с войната", отбеляза Богданов.
"2021 г. показа ясно кой най-много посктрада по време на Covid - децата. Те бяха затворени в домовете си. Когато работеха молове и ресторанти, те продължаваха да учат онлайн и затова имаме повече случаи на депресия сред тях", допълни той.
"Над 100 хиляди души от Украйна вече са у нас заради войната, половината от тях са деца. Детското население се увеличи, защото имаме още 50 хиляди деца, но те са с много тежки травми, загубили са родители, видяли са смърт, били са бомбардирани", каза Богданов.
Надежда Цекулова от Български хелзинкски комитет изнесе данни от 2020 г., които показват, че починалите деца на възраст под 1 г. у нас са общо 301. В някои области на страната цифрата е 5 пъти над средната за ЕС (3.4 промила). Според Цекулова е нужно спешното изграждане на Националната детска болница.
Мария Брестничка от Националната мрежа за децата съобщи, че на Националната телефонна линия за децата има подадени 738 сигнала за насилие през 2021 г. Повечето сигнали обаче не се отправят към държавата, а към Центъра за безопасен интернет - към НПО-то са постъпили общо над 15 хиляди. От юли центърът ще затвори, защото не успява да се справи с всички случаи и да осигури финансиране, каза Брестничка.
"От всички подадени сигнали за насилие, случаи се разкриват в 42%. Имаме около 29 хиляди случая за 2021, а общият брой за местата в социалните услуги е малко над 14 хиляди", добави тя и призова за спешна реформа на системата за закрила, включително инвестиции в социалните работници и осигуряване на достатъчно на брой социални услуги.
"1 от 7 деца у нас съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, най-често в социалните мрежи и онлайн форумите. Имаме и случаи на затворени деца заради бягство от вкъщи - заради все още действащия Закон за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, който действа от над 70 г. и засяга хиляди деца годишно. 
Изпълнителният директор на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова представи данни от Евростат, според които децата под 18 г., които са в риск от бедност и социално изключване в България, са 440 хиляди - или 36,2%. 
"Няма подкрепа за новородените, а много млади хора у нас стават родители без никаква подготовка. България е на първо място по раждания на жени под 20-годишна възраст. Семействата се нуждаят от по-голяма подкрепа от държавата", каза Шалапатова.Средният успех на държавата в грижата за децата през 2021 г. е "Среден 3,18". Това е оценката на Национална мрежа за децата, която представи 11-ия си годишен доклад по темата.

"Бележникът" на организацията е изготвен след анализ на държавните политики за децата в 9 области - участие на децата; благосъстояние; семейна среда и алтернативни грижи; закрила от всички форми на насилие; правосъдие; ранно детско развитие; детско здраве; образование, спорт, култура; детско развитие.

Намалява броят на децата в предучилищното образование

Намалява броят на децата в предучилищното образование. Това става ясно от основните резултати от проведените от Националния статистичес...

Авторите са 30 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите са се включили 160 деца, млади хора и родители.

"Как не успяхме да помръднем от тази оценка - среден 3?", попита изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. "Казваме си, че може би ние някъде грешим като граждани, но миналата година НСИ показа едни много стряскащи данни за всички нас - че относителното детско население у нас е намаляло наполовина от 1992 г. насам. Ако имахме по-добри оценки в грижите за децата, детското население щеше да е по-голямо. Ние сме в тежка демографска криза".

Той заяви, че вече трета година България е без Стратегия за детето - националния доклад, който показва какви са политиките за децата и семействата. "Преди време Бойко Борисов я отмени, защото беше подложена на дезинформация и пропаганда - същата, която преживяваме с Covid и с войната", отбеляза Богданов.

"2021 г. показа ясно кой най-много пострада по време на Covid - именно децата. Те бяха затворени в домовете си. Когато работеха молове и ресторанти, те продължаваха да учат онлайн и затова имаме повече случаи на депресия сред тях", допълни той.

"Над 100 хиляди души от Украйна вече са у нас заради войната, половината от тях са деца. Детското население се увеличи, защото имаме още 50 хиляди деца, но те са с много тежки травми, загубили са родители, видели са смърт, били са бомбардирани", каза Богданов.

20 грешки при възпитанието на децата, които всички правим

Всички родители искаме да дадем най-доброто за децата си. И въпреки добрите намерения, правим грешки, някои от които оказват негативно ...

Надежда Цекулова от Български хелзинкски комитет изнесе данни от 2020 г., които показват, че починалите деца на възраст под 1 г. у нас са общо 301. В някои области на страната цифрата е 5 пъти над средната за ЕС (3.4 промила). Според Цекулова е нужно спешно изграждане на Националната детска болница.

Мария Брестничка от Националната мрежа за децата съобщи, че на Националната телефонна линия за децата има подадени 738 сигнала за насилие през 2021 г. Повечето сигнали обаче не се отправят към държавата, а към Центъра за безопасен интернет - в неправителствената организация са постъпили общо над 15 хиляди. От юли обаче центърът ще затвори, защото не успява да се справи с всички случаи и да осигури финансиране, каза Брестничка.

"От всички подадени сигнали за насилие, случаи се разкриват в 42%. Имаме около 29 хиляди случая за 2021, а общият брой за местата в социалните услуги е едва малко над 14 хиляди", добави тя и призова за спешна реформа на системата за закрила, включително инвестиции в социалните работници и осигуряване на достатъчно на брой социални услуги.

1 от 7 деца у нас съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, най-често в социалните мрежи и онлайн форумите. Имаме и случаи на затворени деца заради бягство от вкъщи - заради все още действащия Закон за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, който действа от над 70 г. и засяга хиляди деца годишно. 

Изпълнителният директор на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова представи данни от Евростат, според които децата под 18 г., които са в риск от бедност и социално изключване в България, са 440 хиляди - или 36,2% от всички.

Адвокати обясниха какви са правата на разделените родители за отглеждането на дете

Трябва да се направи разграничение между упражняване на родителските права и местоживеенето на децата. Това са различни елементи, при к...

"Няма подкрепа за новородените, а много млади хора у нас стават родители без никаква подготовка. България е на първо място по раждания на жени под 20-годишна възраст. Семействата се нуждаят от по-голяма подкрепа от държавата", каза Шалапатова.

На събитието в Театър-лаборатория „Алма алтер“ в Софийския университет присъстваха още депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова, народният представител от "Продължаваме промяната" Христо Симеонов и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС).

"В СО приехме правна клиника за защита на пострадали от домашно насилие - безплатна адвокатска помощ, която да бъде предоставена от избрана организация, създаваме и второ защитено жилище. Личното ни убеждение е, че публичният ресурс трябва да бъде предоставен чрез социални услуги на неправителствения сектор, който е по-адекватен", смята Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com