Една година ДАНСwithme при променлив успех в страната

23183
Една година ДАНСwithme при променлив успех в страната
Снимка: БГНЕС

 

На 14 юни 2013 година по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Още същата вечер пред Министерския съвет се събраха над 10 хиляди души в протест срещу това безпринципно решение. Многолюдните протести продължиха месеци в центъра на столица, като основно искане на протестиращите бе "Оставка" на кабинета „Орешарски".

Година по-късно исканията на хората остават същите.

#ДАНСwithme подновява протестите

"Да не позволяваме на политическите пристрастия да ни заслепяват! Олигархията и мафията са това срещу, което протестираме. Не е важно н...

Стотици хора излязоха по софийските улици по повод една година от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Малко след 18.00 часа демонстрантите блокираха движението пред Министерския съвет. Около 19.00 часа протестиращи тръгнаха на шествие към сградата на парламента.

Протестиращите граждани настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори, информира Дарик радио.

Годишнината беше отбелязана при променлив успех в страната:

Нито един жител на Благоевград не се включи в протестите с искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски. Не се явиха и обичайните протестиращи, които огласяха миналата година площада пред Областна администрация- Благоевград, информира „Фокус”.

Подобно беше положението и във Велико Търново. Нито един човек не се появи на площада пред паметник „Майка България”. По-рано днес беше обявено, че тази вечер в цялата страна ще бъдат организирани протести за искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски. Във Велико Търново протестът трябваше да започне в 18.30 часа пред паметника на „Майка България”. Въпреки това нито един човек не подкрепи протеста.

България през 2013 година: ДАНСwithme – свобода на мисленето

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Нито един жител на Ямбол не се яви на площада пред общината.

Въпреки хубавото време и оживлението по централната пешеходна зона във вечерния час, никой не се включи в протест срещу сегашното правителство и в Добрич. За начален час бе обявен 18,30 часа, а на мястото, където трябваше да се състои протестът – градинката пред църквата „Св. Георги”, имаше само възрастни хора по пейките и деца, които играеха в детския кът. Нямаше издигнати лозунги, нямаше дори минимално множество от хора, събрало се, за да протестира.

В Кюстендил картината беше подобна. В 18.30 ч., за когато беше обявено началото на недоволството, на Железния мост в областния център не пристигнаха хора, които да подкрепят искането за оставка. Нямаше протестиращи и на Арката на площад „Велбъжд”, където преди време беше обичайното място за протестни действия.

В Казанлък обявеният за днес протест не се състоя. Събитието беше обявно за 18.30 ч. на едно от знаковите за казанлъчани места - Лъвовата чешма, в центъра на града. По това време на деня много казанлъчани бяха на площада в центъра, но никой от тях не знаеше за подобно събитие.

В останалите градове събралите се недоволни не бяха толкова много:

България през 2013 година: ДАНСwithme - танцът с "демона" Пеевски

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Около 30 пловдивчани се събраха на площада пред общината. Протестиращите носеха националните флагове, свирки и мегафони и скандират „Оставка”. Някои бяха дошли с децата си. По думите на един от най-постоянно протестиращите – Ганчо Паскалев, е трудно да се повярва, че това правителство ще си подаде оставката, но те ще продължават да правят това, което е правилно.

Около 30 души се събраха на протест пред сградата на Община Варна. Присъстващите скандираха: „Оставка”, „Орешарски вън”, „И преди, и сега БСП е мафия”. Те свиреха със свирки и вувузели и развяваха български знамена. Част от автомобилите, които преминават по булеварда, подкрепят с надуване на клаксони.

Хората коментират политическата ситуация в страната помежду си. Част от тях изразиха мнение, че оставката на правителството ще бъде плод на задкулисието в българската политика, визирайки ситуацията около проекта „Южен поток”. Други са на мнение, че идването на власт на това правителство е било свързано с прокарването на руските интереси.

Според присъстващите ако преди една година протестите са били масови в цялата страна, а не само в София, ситуацията е можела да бъде по-различна. Липсата на протестиращи те обясняват с това, че хората са уморени, а и обстоятелствата във Варна са по-специални. Те не биха искали в социалните мрежи хората да ги наричат платени протестиращи. В градинката ред сградата на общината бе поставен и плакат „Варна казва: ОСТАВКА”.

Около 20 души се събраха на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски в центъра на Бургас до сградата на общината.

Ние не пускаме списъци с "Враговете на протеста", казват емблематични за ДАНСwithme лица

46 – толкова са хората, посочени в прословутия вече списък на сайта „Българска демокрация", който, според сайта, е пример з...

Недоволните от управлението скандираха „Оставка” и „Червени боклуци”. Протестиращите свиреха със свирки и вувзели, за да привлекат вниманието, но повечето преминаващи бургазлии само ги гледаха с любопитство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com