Една година от кончината на патриарх Максим

25655
Една година от кончината на патриарх Максим
Снимка: БГНЕС

На 6 ноември се навършва една година от кончината на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Максим (1914-2012).

В този ден в съборния храм "Успение Богородично" на Троянската св. обител, където е гробът на приснопаметния патриарх, от 9,00 ч., ще бъде отслужена Заупокойна св. Литургия от архиереи на БПЦ-БП. В края на литургията, към 10,30 ч., ще се извърши панихида, възглавена от Българския патриарх Неофит в съслужение с български митрополити и епископи, съобщава Св. Синод.

Св. Синод приканва всички православни християни да поменат в молитва преселилия се от нас български първойерарх и да вземат участие в поменните богослужби, които ще се отслужат по православните храмове в страната.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст в болница Лозенец. Хиляди българи изпратиха дядо Максим в София в храм "Света Неделя", както и в катедралния храм "Св. Александър Невски". Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.

Всички отбелязваха ролята на дядо Максим на стожер на православната ни църква, превел я през сложни времена. 9 ноември бе обявен за Ден на национален траур, напомня БГНЕС.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години /1971-2012/. Той е най-дълго управлявалият българската православна църква патриарх.

Отслужват панихида за Дядо Максим

В катедралния храм "Света Неделя" в столицата ще бъде отслужена панихида от Знеполския епископ Йоан - викарий на Негово светейшество па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com