Екатарина Захариева: Целта в Закона е да се ограничи свободата на лъжата, а не свободата на словото

1943
Екатарина Захариева: Целта в Закона е да се ограничи свободата на лъжата, а не свободата на словото
Снимка: Правителствена служба

"Само през последната седмица всяка десета новина в социалните мрежи, свързана с коронавируса, е фалшива. Затова се разбрахме с министрите на останалите страни-членки на Европейския съюз да„ имаме общи усилия и да се борим с това". Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.  

„Идеята на текста, касаещ свободата на словото в Закона за извънредното положение, беше да се ограничи свободата на лъжата, а не свободата на словото. Това се налага заради голямата дезинформация, която тече по отношение на коронавируса“, категорична бе Захариева.

Захариева заминава за извънредна среща на външните министри от ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Загреб, където на 5 и 6 март ще участва в неформалната срещ...

Тя изрази учудване по отношение на частичното вето, наложена върху закона от президента. „Премиерът с част от министрите и щаба се срещна няколко пъти с президента. Държавният глава има право на вето. Учуди ме, обаче, публичната артикулация на тези мотиви. Смятам, че можеше предварително да има координация“, допълни тя.

По въпроса за така наречената дерогация на Европейската конвенция за правата на човека, Екатерина Захариева заяви, че така все още не е поискана и тече внимателен анализ както в министерството на външните работи, така и в министерството на правосъдието. Според нея самата конвенция дава възможност това да бъде поискано по време на извънредно положение, в каквото се намираме в момента. „Досега три държави са прибегнали до тази мярка. Това са Румъния, Естония и, ако не се лъжа, Литва. Ако ние поискаме дерогация, тя няма да бъде безкрайна, а само за извънредното положение и в никакъв случай няма да цели ограничаване на правата, нито преследване и съдене на хора“, заяви министърът на външните работи.

Екатерина Захариева заяви, че през последните седмици е свършен огромен обем работа по прибирането на българи от чужбина. „Много казуси успяхме да разрешим и да помогнем на наши сънародници да се завърнат – и от Филипините, и от Мароко на три пъти, а буквално преди минути разбрах, че и от Аржентина, където имахме много трудности, са се завърнали туристите. В момента има 10 души на туризъм в Сенегал. Там държавата е блокирана и ние правим всичко възможно да ги приберем. Нямаме посолство там, нямаме мисия, но посланикът от Мароко оказва съдействие“, уточни тя. Захариева съобщи още, че на днешния Съвет на външните министри е обсъждано именно това – по-добрата координация за завръщането както на европейските граждани от трети страни, така и на тези, които пътуват в рамките на съюза.

„Особено трудно е завръщането на европейци от Южна Америка. Изисква се разрешение да кацне самолет от Европа там заради страх от коронавируса, тъй като в момента Старият континент е епицентър на заразата“, уточни тя. Захариева допълни, че е взето решение Европейската комисия да оказва съдействие особено в държави, в които няма много мисии на европейски страни.

Екатерина Захариева: Важно е да запазим спокойствие в тази ситуация

"Важно е да запазим спокойствие в тази ситуация – смъртността при този вирус не е много висока, той засяга хора, които са възраст...

„Проблем са и затворените европейски граници. Заявих на колегите от ЕС, че е недопустимо да не се осигури транзитен безпроблемен трафик на хората да се приберат по домовете си. Недопустимо е да стоят с дни, като същото се отнася и за товарния трафик. Призовах ги особено сега, по време на пандемия, на тези шофьори на камиони да бъдат осигурени за кратко време „зелени коридори“, през които да преминат храни, медицински изделия, лекарства и други важни товари“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com