Експерт по киберсигурност: Хакерската група е дирижирана и управлявана от руското правителство

3849
Експерт по киберсигурност: Хакерската група е дирижирана и управлявана от руското правителство
Снимка: iStock

След атаката срещу Български пощи преди няколко месеца, която нанесе огромни щети, вчера страници на български институции станаха обект на нови атаки. Засега бяха засегнати само интернет-страниците им и то не фатално. Отговорност пое руската хакерска група "Килнет"(Killnet).

Междувременно, по покана на Съюза за стопанска инициатива, в София пристигна един от архитектите на киберзащитата на израелската армия Габи Симони, който даде ексклузивно интервю за БТВ. В него той обяви, че зад атаката срещу страниците на български институции стои руското правителство.

Кибератака порази сайта и сървърите на БАБХ

Кибератака порази сайта и сървърите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от там. Атаката е установена на...

„Като начало това не е първата атака срещу България. През последната година имаше няколко. Както разбирам, това е DDos атака от руска група, наречена „Килнет“. Това е организирано от Русия. Това е не просто руска група, не просто криминална групировка, а тази криминална група е дирижирана и управлявана от руското правителство, това е моето предположение, за да се изпрати вид послание към България. Пропагандно съобщение“, каза той.

Според Симони, повечето от действията на руската държава сега са свързани с украинската криза. „Предположението ми е, че се изпраща послание, че България има нещо общо с експлозията на моста. Изглежда ми странно всичко това, но те не са активни само срещу България. Те са активни срещу всички страни от Европейския съюз, също както и срещу Съединените щати, страните от НАТО. България е част от това и просто поема своя дял от атаки“, каза още експертът.

„Това са криминални кибергрупи, които вършат политически мотивирани кибератаки. Обичайно те работят като бизнес единица, защото имат специфични умения, привличат хора със специфични умения. Те работят предимно в тъмната мрежа. Тази част от мрежата, която не е индексирана и те използват криптирана комуникация. Те работят по начин много сходен с бизнес единица, като предприятие“, повдигна завесата той.   

„Не познавам точната ситуация в България, но мога да кажа, че винаги можеш да си и по-добре подготвен. Това е житейско правило. Но от това, което знам, има доста да се направи, защото подготовката не е само от страна на българското правителство, но и страна на българския бизнес сектор, както и гражданския сектор. Те трябва да бъдат по-добре подготвени. Бизнес секторът е слабо звено, също както и държавата. Ако те атакуват бизнеса, могат да нанесат щети върху българската икономика. Толкова е просто“, добави Симони.

Руски хакери ударили правителствени сайтове в Румъния

Група руски хакери, подкрепяни от правителството на Русия, е атакувала уебсайтове на румънското правителство заради подкрепата на стран...

По-рано днес Борислав Сарафов обяви, че е установен конкретният извършител на атаката. "Ще поискаме екстрадицията на това лице от Руската федерация", каза в предаването „120 минути“ по БТВ зам.-главният прокурор. Той изрази съмнение, че лицето ще бъде докарано и каза, че би било наивно да очаква съдействие от Руската федерация.

"Във виртуалния свят остават много повече следи, отколкото в реалния, особено ако разполагаме с необходимия софтуер. Лицето е на територията на град Магнитогорск в Руската федерация", каза Сарафов. Той допълни, че атаката е повърхностна и не са източени данни от информационните масив, не са увредени масивите и няма да затрудни работата на институциите. По думите му единственият резултат от атаката е бил затрудненият достъп до сайтовете. Той съобщи, че според "Телеграм" канала на групировката „Килнет“, която действа на територията на Руската федерация, тази атака е била предупреждение.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com