Експерт за списъка с лекарства, даващи положителен тест за дрога: Няма да реши проблема

2853
Експерт за списъка с лекарства, даващи положителен тест за дрога: Няма да реши проблема
Снимка: iStock/Guliver

Списъкът с лекарства, които дават фалшиви положителни резултати на тестовете за наркотици, няма да реши проблема. Това коментира проф. Добрин Свинаров - шеф на клинична лаборатория и клинична фармакология в болница "Александровска", в ефира на Нова телевизия. Припомняме, че изготвянето на такъв списък предложи омбудсмана Диана Ковачева.

ОЩЕ: Омбудсманът: Сложете в списък лекарствата, които дават положителен тест за дрога

"Всяко лекарство, което е разрешено за употреба, независимо от процедурата за разрешение в страната, има ясни указания дали влияе при шофиране, работа с машини, така че ако има такива указания в листовката или съветите на лекаря, който го предписва, трябва да се знае, че всички лекарствени продукти от тази група могат да дадат положителни резултати в тестовете, които се използват за скрининг, пресяване. Били те полеви или лабораторни. Следователно този списък първо е невъзможно да се създаде, второ не може да бъде работен", обясни проф. Свинаров.

Той добави, че списъкът може да бъде създаден лесно, но няма да работи. Най-малко четири експертни съвета към Министерството на здравеопазването трябва да работят по изготвянето му - по клинична лаборатория, токсикология, клинична токсикология, по клинична фармация, анализ на лекарства.

"Трябва да се направи списък с всички производители на тестове, независимо дали са полеви или апаратни. Всички те ще трябва да бъдат проверени, т.е да се докаже, че листът на производители трябва да бъдат документирани с експерименти в лаборатория. Всяко година обаче се разрешават за употреба нови тестове. Това означава системна работа на една комисия, която да бъде добре структурирана", обясни професорът.

ОЩЕ: Българите между 18 и 34-години се опияняват най-вече с алкохол и цигари

По думите му проблем са и лабораториите, които да проверяват тестовете,тъй като няма достатъчно обучени кадри, които да работят в тях. "В момента 2-3 лаборатории в страната се занимават с проверката на резултатите от направените тестове. Заради това обаче резултатите се бавят дълго", заяви експертът. Затова проф. Свинаров настоя да се разкрият нови лаборатории, които да не са част от системата на Министерството на отбраната.

Според професора алкохолът не трябва да се изследва в тези 2-3 лаборатории, тъй като може да се изследва нормално и в останалите, които са над 600 в страната. Резултатът излизал за около час. Затова той предлага да се задължат 30-40 клинични лаборатории, които да правят тези изследвания, като за това няма да е нужно обучение на нови кадри. Ще трябва обаче да се изградят нови лаборатории, които да изследват тестовете за наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com