Епархийски избори в подготовка за избора на нов Български патриарх

16144
Епархийски избори в подготовка за избора на нов Български патриарх

Днес, 13 януари, Българската православна църква ще проведе епархийски избори за представителни делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор. Очертава се обаче доста бурен ден в БПЦ, тъй като още от вчера се чуха гласове, че списъците с епархийски избиратели ще е нелегитимен.

Епархийските представители ще участват в избирането на нов Български патриарх и Софийски митрополит. Тяхното включване в предстоящия на 24 февруари т.г. патриаршески избор ще се състои на принципа: "по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни".

Митрополит Кирил: Не съм от ДС, патриархът не трябва да е агент

"Воля Божия за всичко”. Така митрополит Кирил, наместник-председател на църквата отговори на въпрос дали е готов да стане патриа...

Пред БГНЕС отец Петър Стоименов, архиерейски наместник в Самоков, каза, че какъвто и списък с предложени за епархийски избиратели да се представи на избора, той ще бъде нелегитимен, защото ще бъде подправен. "Ситуацията, в която се изпада, е много патова и това е благодарение на амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена", каза отец Петър. "Отдавам това на някакъв замисъл на управляващия митрополит, за да може да се легитимира и след това да го избират. Евентуално, ако изберат неговите хора, а те са всички негови хора в тези листи, да го изберат за патриарх, пази Боже", заяви още отец Петър.

В изявление на Софийската митрополия заявиха, че има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх. В документа се посочва, че тази тенденции е недопустима за църковната дисциплина, канонично съзнание и поведение на православния клирик и християнин. От Софийската митрополия увериха, че изборът, насрочен за днес, ще се състои.

В епархийските центрове следва да бъдат излъчени предвидените от църковния Устав общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор: всички архиереи на БПЦ - в момента 14 митрополити и 19 епископи; по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски; по един монах и една монахиня от всяка епархия; по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

На 24 февруари всички патриаршески избиратели ще участват в св. Литургия в ПКСХП "Св. Алeксандър Невски". След това по предварителен план членовете на Избирателното бюро ще бъдат избрани в салона на БАН с явно гласуване от страна на всички участници. После делегатите в събора ще се отправят към Синодалната палата, където Избирателното бюро, оглавявано от Наместник-председателя на Св. Синод, ще координира същинското гласуване и преброяването на гласовете, дадени за избиране на новия ни църковен първопредстоятел.

Проф. Иван Желев пред Actualno.com: Следващият патриарх трябва да върви по стъпките на Максим

Проф. Желев, нека почнем по-отдалече. Има ли в българската православна история разколи, подобни на този от 90-те години на миналия век,...

След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия Синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата. Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com