"Етно кафене" и "Час на класа" ще търси единство в различието между три етноса в България

2726
"Етно кафене" и "Час на класа" ще търси единство в различието между три етноса в България
Снимка: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Започна проект "Единство в различието" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Началото му бе дадено на пресконференция в библиотеката съвместно с партньорите на проекта.  Целта е да се покаже съжителството на културите на арменци, евреи и роми в България.

По време на пресконференцията проектът бе определен като атрактивен и интересен, като стана ясно, че той ще продължи 14 месеца. Той се реализира чрез финансовия механизъм на Европейкото икономическо пространство 2014-2021 г. чрез Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество". Стойността на проекта е малко над 145 хил. лв. Ръководител на проекта е Валентина Аксентиева, а негов координатор Десислава Попова.

"Етно кафене", "Час на класа в Националната библиотека", изготвянето на библиографски указател и фестивал са само част от инициативите по проекта. 

"Благодаря за лидерството на Народната библиотека в този процес. Ако една институция вземе в свои ръце посланието, че ние сме различни, но част от една национална българска култура - това носи голям заряд и голям потенциал и съм сигурна, че ще бъде много успешно", каза София Закова от Международен център за многоезично и междукултурно разбиране, който е партньор по проекта. 

"Единственият културно-информационен център за гражданите на град Ихтиман, които по последни статистически данни са около 14 хил. души. Най-много в Ихтиман съществуват представители на двата етноса - на българи и роми. От 2010 г. си поставихме за цел да започнем да работим заедно - предимно по отношение на грамотността", каза Емилия Атанасова, главен библиотекар Народно читалище „Слънце-1879". Читалището също е партньор по проекта и ще организира организира Клуб "Роден край". 

"Много се радвам, че "Нови възможности" ще бъде партньор на един фестивал, който български и ромски деца ще покажат култура", каза друг партньор по проекта в лицето на Анелия Дудинова от Сдружение "Нови възможности". 

"Искам да благодаря на ръководството на Народната библиотека. За нас е чест и удоволствие и ще направим всичко възможно да участваме достойно", каза проф. Гаро Мардиросян, представител на арменската общност. Той ще помогне да се изготви справочник кой кой е в арменската общност. 

Любопитно е, че проектът е спечелен в годината, в която библиотеката ще отбележи своята 145-годишнина от създаването си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...