Евродепутати ни разкритикуваха заради лошо отношение към бежанците

6782
Евродепутати ни разкритикуваха заради лошо отношение към бежанците
Снимка: БГНЕС

България бе остро разкритикувана заради лошо отношение към бежанците по време на дебат в Европарламента, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Дискусията в пленарната зала в Страсбург бе провокирана от доклади на различни неправителствени организации за неправомерно задържане и насилие над бежанците, посочва вестник СЕГА.

Само 9% от българите смятат, че бежанците могат да помогнат на страната

Мнозинството от българите смятат, че бежанците затормозяват развитието на страната им, а едва 9 на сто са на мнение, че мигрантите мож...

В тях България е посочена като една от страните с унизително отношение към мигрантите, полицейско насилие и неспазване на правото на убежище. Сред най-тежките нарушения е посочено задължителното снемане на пръстови отпечатъци на мигрантите.

Български евродепутати от различни парламентарни групи се обединиха в защита на страната ни. Зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Илияна Йотова от Групата на Социалистите и демократите бе категорична, че снемането на отпечатъците на бежанците не може да се тълкува като незаконно, защото така България изпълнява задълженията си по т.нар. регламент "Евродак".

Според документа държава членка, в която мигрантът за първи път попада в ЕС, е длъжна не само да вземе неговите отпечатъци, но и да и ги изпрати в общоевропейската база данни "Евродак". "Всяка година се правят мониторингови доклади как страните се справят с бежанската криза и до този момент към моята страна не е имало нито една забележка", добави Йотова.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в ЕП Мария Габриел подчерта, че е редно, когато се отправят обвинения за извършени нарушения, да се използват проверени източници на информация. "Държавите, полагащи усилия за овладяване на кризата като България, следва да бъдат окуражавани", заяви тя. Ангел Джамбазки от Групата на Европейските консерватори и реформисти категорично отхвърли подобни "подли манипулации и фалшиви твърдения в измислени доклади" срещу България.

Шулц: За 500-милионния ЕС 1 - 2 млн. бежанци са нищо

"Разпределение на 1-2 милиона бежанци сред 500-те милиона жители на ЕС не трябва да е проблем”, заяви ръководителят на Европейс...

Решаването на бежанската криза, шенгенското пространство, мерките в борбата срещу тероризма са сред основните теми на започналия в Брюксел последен за годината редовен Европейски съвет. "ЕС трябва да затвори вратичките по външните си граници, за да съхрани отворени границите вътре в Европа", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер преди началото на срещата на върха. Той изрази надежда предложението на ЕК за създаване на Европейска служба за охрана на границите и бреговата охрана да бъде одобрено от лидерите на страните членки.

България е представена на Съвета от премиера Бойко Борисов. "Твърдо съм "за" външните граници да бъдат охранявани така, както българските, а държавите, които не могат да се справят, да бъдат подпомогнати", заяви той преди началото на лидерската среща, цитиран от Дарикнюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com