Еврозаконодателство дава шанс за екстремисти да вербуват бежанци у нас?

2930
Еврозаконодателство дава шанс за екстремисти да вербуват бежанци у нас?
Снимка: БГНЕС

Неправителствените организации вече ще могат да участват във всяка фаза на приема на бежанци у нас, включително и на ниво "задържане". Поправката е част от Закона за убежището и бежанците, а промяната е във връзка с евродиректива за процедурите по предоставяне и отнемане на международна закрила. Депутатите отлагаха приемането й толкова дълго, че Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради забавянето, припомня в. "Сега".

През октомври в закона беше пренесена друга директива, според която чужденците, търсещи или получили международна закрила, имат право на помощ от страна на Върховния комисариат за бежанците на ООН и от други правителствени и неправителствени организации на всеки етап от производството по предоставяне на закрила. Сега депутатите допълниха, че на тези организации и на лицата, предоставящи правни съвети и консултации, им се осигурява ефективен достъп до чужденците, които се намират на ГКПП-тата, в транзитните зони, в места за задържане или в домове за настаняване.

Над 50% от австрийците подкрепят издигането на ограда по границите

Огромното мнозинство от австрийските граждани подкрепят вдигането на ограда по границите за да спре мигрантската вълна в страната. Мн...

Новата промяна беше сериозно разкритикувана при разглеждането на ниво комисия. Председателят на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) изтъкна, че не става ясно как ще се доказва квалификацията на лицата, предоставящи правна помощ. Според депутата от БСП Филип Попов сега твърде много лица ще имат достъп до искащите бежански статут, което може да доведе до опити за вербуване за радикални цели от недоброжелателни организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com