Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансист смята, че може да се стигне до световен глад заради войната в Украйна

26 май 2022, 08:55 часа • 1598 прочитания

Нещата са много сериозни, защото Русия и Украйна са крупен играч на пазара на зърнени култури. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до катастрофални последници и световен глад. Това мнение изрази финансистът Евгений Кънев в ефира на Нова телевизия.

"Украйна искрено не може, а Русия може, но не иска да изнася зърно. От тази гледна точка най-ммного биха пострадали Североизточните Африкански държави. Има около 4-5 държави, които зависят от украинското зърно", обясни експертът.

Попитан какво ще стане след 10 седмици, след като от ООН заявиха, че за това време ще стигне зърното, експертът каза, че след това зависи от Турция дали ще разреши минаването на кораби през Босфора. "Има много логистични проблеми, но светът трябва да намери изход от тази криза", каза Кънев.

Относно ситуацията в България и пипитан може ли страната ни да пострада от тази криза, финанистът отговори, че ние сме един от относително големите производители на пшеница. "През последните години изнасяме 60-70% от добива. Държавата изкупи необходимото количество, за да запълни резерва. Това беше добра стъпка", каза той.

Кънев очаква да има и бежанци от глад. "Много е вероятно в един момент да има големи вълни от Либия, Етиопия, Египет", заяви той.  

ОЩЕ: ООН за пореден път призова Русия да разблокира износа на зърно от Украйна

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес