Финансовото министерство не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите?

1849
Финансовото министерство не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите?
Снимка: БГНЕС

Тегленето на пари от банкомат, свързано с обмяна на валута, не може да се приравни към режима на обменните бюра и да се постави таван на таксата за тази услуга.

Това става ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско запитване какво ще предприеме министерството, за да спре изключително неизгодните обменни курсове, които предлагат някои АТМ-устройства при теглене на суми от карта с чужда валута.

Основно това са банкомати на компанията Euronet, при които тегленето на пари от сметка в чужда валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не забелязват неизгодните условия. Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - т.нар. Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

БНБ подкрепи законови промени за банкоматите с високи такси

От Българската народна банка излязоха с позиция по повод призива на ВАП за нормативни промени зарад сигналите за високи такси при обмен...

По данни на МФ в страната има 28 такива устройства. По-големият брой от тях са разположени в морските курорти, като има малък брой устройства има в София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.

След като това лято много туристи се оплакаха от кожодерските курсове на тези банкомати, се оказа, че няма институция, която да упражнява контрол върху тези оператори.

"Българската народна банка няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ", отговориха от централната банка.

НАП също не можела да се намеси в случая с неизгодния курс на банкоматите, защото не ставало въпрос за обмяна на валута в наличност.

"Министерството на финансите не разполага с правомощия да упражнява контрол върху дейността на операторите на АТМ и да следи за изпълнението на нормативните изисквания", стана ясно днес от отговора на министър Кирил Ананиев, цитиран от Сега.

110 лв. такса за теглене от банкомати по морето, държавата не може да спре схемата

За скандалната схема, която държавата не може да спре, след като общината в Несебър е одобрила разказва Mediapool, след сигнали на граж...

Институциите обаче са категорични, че банкоматите на Euronet, са напълно законни и нарушения в дейността им няма.

От БНБ обясниха, че тегленето на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попада извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Този закон, както и директивата съдържали единствено изискване на клиента да се предостави предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаването на парите в края на операцията. А скъпите банкомати спазвали изискванията за подаване на информация, показали проверките на БНБ през миналата година.

Все пак от централната банка обясниха, че са готови да подкрепят законодателни промени, с които да се въведе ограничение на курсовете при обмяна на валута от банкомат. И тези ограничения да са по подобие на режима при обмяната на валута в обменните бюра. Според Валутния закон и наредбата за обменните бюра обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която БНБ има котировка. "Ние нямаме законодателна инициатива, тя трябва да дойде от финансовото министерство или парламента", посочиха от централната банка.

Финансовото министерство обаче смята, че подобна законова промяна не е възможно да бъде направена. "Предложението за приравняване на тегленето от АТМ, свързано с обмяна, към режима на обменните бюра по Валутния закон не отчита действащите и пряко приложими разпоредби на правото на Европейския съюз и не отразява различията в естеството на двата типа транзакции и свързаните с тях експлоатационни и други разходи", се казва в позицията на МФ.

От ведомството уточняват, че Наредбата за обменните бюра е на основание на чл. 3 от Валутния закон, който урежда сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие. Докато обмяната на валута при теглене от банкомат е "елемент от сложна система от договорености с участието на доставчици на платежни услуги, картови схеми и др., които са по-близо до обхвата на Закона за платежните услуги".

Промени в данъчните закони предлага МФ за 2021-ва

Финансовото министерство предлага технически промени в данъчните закони за догодина, предаде БНР, позовавайки се на публикувания за общ...

"В тази връзка считаме, че защитата на потребителите следва да се търси по линия на по-ясните изисквания за информация относно алтернативните варианти за теглене, предоставяне на предварителна информация за реалната цена на услугата и въвеждане на мерки за предотвратяване на възможностите за подвеждане на клиента", посочват от МФ.

От финансовото министерство посочват още, че проблемът с прекалено високите такси за теглене от терминални устройства АТМ е поставян на европейско ниво. В Съвета на Европейския съюз е било обсъдено предложение за временно определяне на таван на таксите за обмяна. "Това предложение бе категорично отхвърлено от повечето държави членки като форма на ценова регулация, несъвместима със свободния пазар. Според тези държави членки и според повечето пазарни участници регулирането на цените трябва да бъде последната инстанция за политиците от ЕС, която трябва да се използва само когато са изчерпани възможностите пазарът да се саморегулира. Поради тази причина предложението за временно въвеждане на таван на таксите за обмяна на валута при теглене на терминално устройство АТМ отпадна от окончателния текст на Регламента", посочва МФ.

Затова на този етап било целесъобразно да се повиши контролът по изпълнението на изискванията на Закона за платежните услуги и съответния европейски регламент.

От МФ съобщиха още, че заедно с БНБ обсъждали допълнителни мерки на национално ниво по прилагането на евроегламента, свързани с "кокретизиране на изискванията за информация при алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата". Обсъждали се и мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента. Какви може да са тези мерки, не става ясно от писмения отговор на финансовия министър, публикуван на сайта на МФ.

В пленарна зала министър Ананиев не успя да развие отговора на депутатското питане, тъй като председателстващият заседанието Валери Симеонов го прекъсна след изтичане на времето за изказване от 3 минути. "Вие като представител на най-подреденото министерство, добре би било да спазвате правилата", каза Симеонов и изключи микрофона на финансовия министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...