Фирми фантоми произвеждат убийци на пътя

1559
Фирми фантоми произвеждат убийци на пътя
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. И ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс, обясни Настимир Ананиев. Той допълни, че това предложение е взаимствано от САЩ.

Той поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи. А според статистиките, на втората година се правят най-много нарушения. Войната по пътищата е не само срещу намаляване броя на загиналите, но и намаляване броя на ранените, каза още Ананиев.

Част от въпросите в листовките са изключително остарели, неадекватни, ненужни, допълни Владимир Тодоров.

„Високата скорост и отнемането на предимството на пътя е най-големият убиец в България. Трябва да се фокусираме в този сегмент. С новите предложения в Закона за движение по пътищата глобата за превишаване на скоростта със 70 км ще бъде 1400 лв., обясни Настимир Ананиев.

Проблемът с глобите е, че в крайна сметка те не се събират. Променят се много размерите, но процедурите по събиране остават неефективни и усилията трябва да бъдат насочени и към този проблем, защото остарялото законодателство дава възможност за неплащане на глоби, допълни Владимир Тодоров.

От днес всички шофьорски изпити са само на таблети

По инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, 3 месеца по-рано от планираният ср...

В момента само 30% от глобите са събират и затова фокусът се насочва натам. За да има превенция, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза Настимир Ананиев.

Трябва цялостна реформа в изпитните процедури, за това какво се включва в листовките, в това как се провеждат изпитите, заяви Владимир Тодоров.

Той допълни, че при тяхната идея, взаимствана от САЩ, когато ти изтече шофьорската книжка, не отиваш автоматично в Пътна полиция да ти издават нова пластика, а минаваш на някакъв опреснителен курс или по-кратък изпит, за да опресниш тези знания.

Аз лично бих одобрил един изпит, но по начина, по който се провежда в САЩ, защото тук в България имаме точно този проблем и в момента се дискутира изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация.

В САЩ, когато отидеш да си вземеш книжка, ти правиш теста на компютър пред самата дама, мъж или жена, която ще ти издаде книжката. Сядаш на един компютър на три метра от нея, тя те гледа, ти си решаваш, няма кой да ти влияе по някакъв начин. Решаваш теста, излиза веднага резултатът, обясни Настимир Ананиев.

18-годишна девойка влетя с колата си в магазин в Русе

18-годишна шофьорка влетя с автомобила си в магазин за чанти този следобед в Русе, информира БГНЕС. Инцидентът е станал на ул. "П...

Той допълни, че е много резонен въпросът какво влиза самите листовки – оказва се, че голям причинител на ПТП-та е липсата на опит при различните ситуации – новите водачи не знаят как да реагират и трябва да се фокусират точно върху това при листовките, върху ситуационни задачи.

Промените трябва да бъдат комплекс от мерки, които са свързани с обучението, заяви Тодоров.

Има изключително сериозен сив сектор в автошколите. Вместо 31 часа реално кормуване, тези фирми карат курсистите да шофират не повече от 10 часа.

Курсове за 195 лв, които рекламират не могат да покрият само горивото за реалното обучение, допълни Тодоров и каза, че държавата трябва да се намеси в това тези фирми фантоми да изчезнат, защото те произвеждат убийци.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com