Фонд „Научни изследвания“ ще подкрепи български научни проекти за над 20 млн. лв.

1894
Фонд „Научни изследвания“ ще подкрепи български научни проекти за над 20 млн. лв.
Снимка: Pixabay

На 21 май Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) обяви покани за участие в два нови конкурса. Първият е „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2021 г.“ с общ прогнозен бюджет от 19 млн. лв. Вторият е “Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2021 г.“ с общ прогнозен бюджет от 1 000 000 лв.

Новите конкурси на ФНИ ще подкрепят изследвания за над 20 млн. лв. в следните научни области: Биологически науки; Математически науки и информатика; Медицински науки; Науки за земята; Обществени науки; Селскостопански науки; Технически науки; Физически науки; Химически науки и Хуманитарни науки. Финансирането по двата конкурса е единствено в подкрепа на осъществяване на нестопанска научна дейност за фундаментални научни изследвания за придобиване на нови знания, в съответствие с Рамката за държавни помощи за научни изследвания, развитие и иновации на Европейската комисия. Нестопанската научна дейност е съобразена с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030.

От 2008 го 2011 г. всички конкурси във Фонд "Научни изследвания" са били незаконосъобразни

Съществува непрозрачност при работата на Фонд "Научни изследвания“ към момента, подозрения за корупция и конфликт на интереси. То...

В „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2021 г.“ максималната сума за всеки отделен проект със срок на изпълнение до 36 месеца е до 120 000 лв., като допълнително могат да бъдат заявени още до 50 000 лв. за научна апаратура. По този начин общата максимална сума за проект, при изпълнение на условията на конкурса, отново достига до 170 000 лв., както и при миналогодишната процедура. Увеличеният общ бюджет на конкурса за 2021 г. е почти двоен на бюджета спрямо миналата година, поради което се очакват и по-голям брой финансирани проектни предложения.

В “Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2021 г.“ и тази година е запазена максималната сума от 30 000 лв. за всеки отделен проект с продължителност до 24 месеца. По този начин конкурсът ще насърчи участието на младите учени и постдокторанти в научноизследователска дейност, както и ще допринесе за осигуряване на висока квалификация и ефективно кариерно развитие на учените, основано на високо ниво на научните изследвания.

 

 

Сметната палата съсипа от критики МОН заради Фонд "Научни изследвания"

„Фонд „Научни изследвания“ не е управляван ефективно и не е изпълнил основната си функция - развитие на науката в пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com