"Галъп": 40% от българите искат оставката на Орешарски

13800
"Галъп": 40% от българите искат оставката на Орешарски

Трябва ли да остане на власт правителството на Пламен Орешарски - мнението по този въпрос разделя почти поравно българското общество, макар че все още повече хора искат оставката на правителството, сочи последното национално социологическо проучване на "Галъп".

40% от анкетираните 1013 респонденти казват, че Орешарски трябва да подаде оставка, а 38% искат той да остане на власт. 44% подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против. 8% твърдят, че вече са участвали в протест срещу правителството, а 30% заявяват, че биха участвали. Подобни числа свидетелстват за сравнително висок протестен потенциал, казват от "Галъп", цитирани от Агенция Крос.

"Орешарски марш" пристигна във Варна

Пешеходният протестен поход „Орешарски марш“ пристигна във Варна, съобщи агенция "Фокус". Групата влезе в града през Аспару...

Помолени да изберат конкретни опции за това кога да са новите избори, респондентите очертават с отговорите си следната картина: за избори веднага са 15 на сто, а 17 на сто се спират на опцията „до 6 месеца". 19% са за избори заедно с европейските през май догодина, 5% предпочитат избори до една година, 23% избират отговора „след 4 години (след изтичане на редовния мандат)", а една пета не могат да преценят.

Обществото явно продължава да бъде объркано и разделено по този въпрос. В същото време все по-трайно се настанява нагласата за избори преди края на 4-годишния мандат, казват от "Галъп".

Няма съществени размествания и в нивата на доверие към основните публични личности. Известен спад в доверието се отчита към президентската институция. Процесът е закономерен - всяко пряко включване на президент в текущия политически дебат в последните години е било свързано с изгубване на част от подкрепата. 45% от запитаните, например, са на мнение, че президентът Плевнелиев не действа безпристрастно срещу 30% на противоположното мнение. Данните от идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция в мненията.

Практически непроменена спрямо юли остава картината на заявените електорални нагласи, която сочи почти изравнени сили на основните две партии. Без да е прогноза за изборен резултат, картината говори за мобилизиран електорат на БСП. Това води и до известната преднина от 4 пункта пред ГЕРБ, който изпадна в деликатна опозиционна роля, напускания на партийни фигури и т.н. Измерените по този начин нагласи, разбира се, са декларативни и не носят характера на прогноза за изборите.

През този месец "Галъп Интернешънъл" повтори социологическия експеримент по отношение на Реформаторския блок с въпроса: ако този блок се яви заедно на избори, бихте ли гласували за него? 7% от запитаните заявяват, че биха гласували. Отговорите няма как да отчитат присъединяването на СДС и БЗНС към блока, което се случи след края на теренната работа по изследването.

Отвъд политиците и рейтингите, хората продължават да виждат основните проблеми на страната в бедността, безработицата и корупцията. В своеобразната класация, която „Галъп Интернешънъл" се опита да направи, следват липсата на правов ред, олигарсите, престъпността, здравеопазването и т.н. Високи остават тревогата и песимизмът за личните финанси и за икономическото положение на България.    

Редовното изследване на „ББСС Галъп Интернешънъл" е проведено от 1 до 8 август 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп Интернешънъл". Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Данните от индекса се събират на месечна база от 1992 година насам, чрез еднаква методология, тип извадка, метод на регистрация и обща структура на въпросника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com