Газовите пистолети вече само със сертификати, забраняват се преработени огнестрелни оръжия

86173
Газовите пистолети вече само със сертификати, забраняват се преработени огнестрелни оръжия
Снимка: Gettyimages.com

Всички газови оръжия ще бъдат вече със сертификат, който да гарантира, че не могат да бъдат преработвани за бойно оръжие или за изстрелване на каквито и да е елементи с тях. Това предвиждат приети промени на второ четене на текстове от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

С промените се въвежда и двоен регистрационен режим за газовите оръжия така при покупко-продажба на газово оръжие, освен купувачът, вече и продавачът ще е длъжен да го регистрира.

Какво сближи ВМРО и ДПС - новият закон за оръжията

Специална работна група към вътрешната парламентарна комисия ще се заеме с неяснотите в проекта за изменения в Закона за оръжията, бое...

Освен това парламентът забрани придобиването, съхраняването, носенето и употребата на автоматични огнестрелни оръжия, които са преработени.

В досега действащото законодателство този вид оръжие не бе включено в обхвата на забраната. Съгласно текстовете оръжия по смисъла на този закон са и тези, които са преработени.

Текстовете предвиждат всяко устройство, което е проектирано за употреба само на халосни боеприпаси, боеприпаси с дразнещи вещества, други активни вещества или пиротехнически сигнални изделия и което е преработено така, че да произвежда изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество, да се смята за огнестрелно.

Депутатите решиха лицата, придобили до влизането в сила на този закон копия на оръжия, да уведомяват за това началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта в срок до една година от влизането му в сила. Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие.

Съгласно промените в единния автоматизиран регистър на МВР ще се съхраняват данни за всички преработвания или модификации на огнестрелно оръжие, водещи до промяна на неговата категория.

Александър Сабанов: Не се сещам за терористичен акт със законно придобито оръжие

Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия едва не изкараха на протест ловци, спортист...

Регистърът ще включва и данни за лицата, преминали курс и успешно положили безопасно боравене с огнестрелно оръжие, данни за номер, дата на издаденото удостоверение и издаващата структура.

Текстовете предвиждат още лицата, получили разрешение за производство на огнестрелни оръжия да нанасят уникална маркировка, която включва: името, производителя или марката, държавата или адреса на производствения обект, серийния номер и годината на производство.

Съгласно приетите предложения спортните организации ще могат да извършват ремотни дейности на оръжия след издадено разрешение от директора на Главна дирекция „Национална полиция“ или от оправомощено от него длъжностно лице, или от началника на Районното управление на МВР по местонахождението на обекта за ремонт.

Законопроектът дефинира и понятието предупредително сигнално оръжие. По смисъла на приетия закон това е устройство, което е проектирано само за употреба на халосни боеприпаси, на боеприпаси с дразнещи вещества и други активни вещества или на пиротехнически сигнални изделия и което не може да бъде преработено така, че да произвежда изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество.

С промените се въвежда забрана за придобиване, носене и употреба на пълнители с голям капацитет, както и допълнителни изисквания към лицата, извършващи дейности с огнестрелно оръжие за спортни цели. Със закона се създава ред за временно ползване на ловно оръжие от лица, посещаващи Република България за ловен туризъм.

Одобриха промените в Закона за оръжията и боеприпасите

Правителството прие ЗИД на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Въведените в документа допъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...