ГДБОП съветва какво да се прави при кибератака

21995
ГДБОП съветва какво да се прави при кибератака
Снимка: Getty Images / Guliver

След като от няколко дни глобална кибератака засегна компютри в близо сто страни, Главната дирекция за противодействие на организираната престъпност (ГДБОП) към МВР дава съвети на потребителите на електронни услуги как да действат в такава ситуация.

Няма сайтове на институции в България, които да са засегнати при глобалната кибератака, заяви пред БНР главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Към момента няма такива данни. Чухме се с всички институции, които имат ангажимент към сигурността на информацията - няма регистрирани такива атаки. Няма оплаквания за атаки срещу сървъри на институции", посочи той

Оланд: Ще отговорим на хакерската атака срещу Макрон

Френският президент Франсоа Оланд обеща да отговори на хакерската атака срещу предизборния щаб на кандидатът за държавен глава Еманюел ...

При поява на подобни атаки Младен Маринов посъветва да се подават сигнали. "В МВР и в ДАНС има структури, които се грижат за информационната сигурност - да подават сигнали, ще бъде отреагирано своевременно".

Нов вид криптовирус с името "ИскаПлаче" (WannaCry) вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света, се посочва в съобщението на ГДБОП.

Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.

Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система "Уиндоус", се посочва още в съобщението.

Френската ЦИК предупреди изтеклите документи да не се разпространяват

Френската избирателна комисия предупреди, че всеки който разпространява изтеклите документи от предизборната кампания на центристкия ка...

Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.

Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн, закодиран във вируса, но посочва, че опасността остава висока.

До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Съветът към потребителите е да бъдат бдителни и да предприемат стъпки за защита. Повече информация за киберзаплахите може да намерите на специализирания сайт на сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП - www.cybercrime.bg или www.gdbop.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com