Генерал Боцев застава начело на армията ни

1219
Генерал Боцев застава начело на армията ни
Снимка: БГНЕС

Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността "Началник на отбраната" ще се състои на 8 март в Министерството на отбраната. На нея досегашният изпълняващ длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще сдаде длъжността на ген. Андрей Боцев, предаде БГНЕС.

По-рано същият ден държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще удостои с висше офицерско звание "генерал-лейтенант" генерал-майор Андрей Боцев.

България трябва да повиши отбранителните си способности, смятат партиите

България остава част от НАТО, но трябва да работи за повишаването на собствените си отбранителни способности. Границите трябва да се ох...

До рокадата на върха на военната пирамида се стигна, след като началникът на отбраната ген. Константин Попов на 2 декември миналата година подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Няколко седмици по-късно, на 21 декември, на заседание на предишния кабинет, тогавашният премиер в оставка Бойко Борисов заяви, че с военния министър по това време са се разбрали „даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере”. Длъжността началник на отбраната се изпълняваше временно, до назначаването на титуляр, от вицеадмирал Емил Ефтимов, който е зам.-началник на отбраната.

Началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Началникът на отбраната се назначава от президента по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

Роденият в гр. Гоце Делчев генерал Андрей Боцев бе командир на най-големия от трите вида въоръжени сили – Сухопътните войски (СВ). Той на няколко пъти постави остро въпроси свързани с проблемите, които стоят пред тях. СВ са 53% от армията, но непопълненият им състав към средата на миналата година се изчисляваше на около 24%, макар да изпълняват близо 90% от поставените пред армията задачи. Ген. Боцев предупреди още тогава, че „ако не се реализира проектът за модернизация на Сухопътни войски, до 4-5 години те ще са на изчезване. По-меко казано ще остане само пехота”.

За разлика от проектите на другите два вида въоръжени сили – ВВС и ВМС, проектът за бойна машина на пехотата все още не е получил своята зелена светлина. Знае се, че той е за 238 машини – бойна бронирана и спомагателна техника за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за около 1 млрд. лв., които ще се изплащат за няколко години в зависимост от финансовата рамка. Властта у нас миналата година вече даде зелена светлина на проекти за над 2 милиарда лева на ВВС и ВМС - за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб.

Армията изнемогва - няма хора, няма и пари

Българската армия е в много трудно положение - липсват ѝ както хора, така и средства. Положението се изясни след няколко изяви на вицеп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com