Георги Лозанов: Медиите не са терапевти, те трябва да информират

18202
Георги Лозанов: Медиите не са терапевти, те трябва да информират
Снимка: БГНЕС

Медиите не са терапевтична платформа. Те трябва да имат обществена отговорност, но това включва и задължението да информират. Това заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Сегашната криза малко или много прилича на Костинбордската афера. Тогава имаше Ден на размисъл, сега имаш законови забрани, обвързани с банките, подчерта Лозанов.

СЕМ прави мониторинг за наводненията и банковата криза

"За наводненията СЕМ прави мониторинг и има резултати от това. От мониторинга във връзка с банковата криза тепърва ще излязат резултати...

Много важно е какви събеседници ще имат медиите. Аз, условно, съм ги разделил на три групи – компетентни, неориентирани и тролове. Троловете трябва да се неглижират – в критична ситуация като тази с банковата система дори при малко подозрение не трябва да им се дава думата, каза Лозанов.

По отношение на неориентираните също не бива да се прекалява – те не носят информационен ефект, но създават паника. И отиваме в зоната на компетентните, но там пак не е лесно. Всичко опира до институционалните гласове. А медията е посредник – тя е връзката между институциите до нормалните хора.

На въпрос трябва ли да има жестоки санкции за медии, които пускат злонамерена информация, Лозанов отговори – само при доказателства. Банковата криза все повече навлиза в жанра на разследващата журналистика, добави той. И мисля, че големите медии си свършиха работата по отношение на банките, каза Лозанов.

Според председателя на СЕМ във връзка с бедствието във Варна медиите също са се справили. Общо взето беше избегнато преекспонирането с жертвите, както и не беше подчертана етническата карта. Утре, 1 юли, ще излезе мониторинг за отразяването на наводненията в страната.

КФН проверява медии и отделни лица за разпространяването на "банкови" слухове

Според Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти на физически лица, които са разпространявали неверни слухове и заблуж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com