ГЕРБ прокара на първо четене правила за избор на ВНС, машинно гласуване ще има по желание

5375
ГЕРБ прокара на първо четене правила за избор на ВНС, машинно гласуване ще има по желание
Снимка: БГНЕС

Машинно гласуване във всички секции и запазване на хартиените бюлетини предвиждат приетите промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ

Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила, по които ще се провеждат избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Цвета Караянчева: Гласуването само на машини е проблем заради възрастните хора

„Аз участвам в избори от 2007 г. В началото, когато влязох в парламента започнахме работа по Изборния кодекс. Имаше много хора от...

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС.

Въпреки че Проектът на ГЕРБ предвижда да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини. Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ЦИК ще отговаря за осигуряването на машините за гласуване, чрез наемане или закупуване. Именно тази промяна беше доводът на председателя на комисията Стефка Стоева да подаде оставка. Тя се изказа против отговорността за машините да се прехвърля на ЦИК, а не на държавата.

При извънредна епидемична обстановка ще се гласува 2 последователни дни, или 48 часа. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче обяви, че е против това и ще настоява да отпадне.

Пореден неуспешен опит претърпя законопроектът на ДПС. Мнозинството отхвърли тяхното предложение да се върнат правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. Мотивът им този път е, че ако това стане факт, ще допринесе за нарастване на избирателната активност сред българските общности в Западна Европа и Северна Америка.

БСП с аргументи срещу промените в Изборния кодекс и на ГЕРБ, и на ДПС

„Цялата история на Изборен кодекс в този мандат е доста срамотна. Продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме едн...

Не бяха приети и идеите, за които са настоявали многократно- възможност предизборната кампания да се води и на друг език, с осигурен превод на български; за отпадането на изискването за уседналост и за онлайн наблюдение на изборния ден и преброяването на гласовете.

Разисквания

Дебатът по промените ще се запомни с дългото и силно критично към ГЕРБ изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който оцени проекта като "поредно доказателство за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие".

По думите му движението подкрепя пълноценното въвеждане на машинно гласуване, но при условие, че държавата се погрижи за всичко - да закупи устройствата, да направи нужния софтуер, да ги сертифицира и одитират, да осигури логистиката около машинното гласуване. В същото време обаче ГЕРБ връщат хартиените бюлетини и стоварват отговорността за всичко, свързано с машините на ЦИК.

"За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Няма как да осигурите машинно гласуване като го възлагате на ЦИК, която няма властови ресурс и административен капацитет. Вие обричате машинното гласуване на провал с този законороект. Нещо повече – залагате капани за след изборите, като създавате условия за оспорване на изборните резултати", прогнозира Карадайъ, цитиран от Сега.

"Прозрачност без граници" категорично против промените в Изборния кодекс

Асоциация „Прозрачност без граници“ депозира в Народното събрание становище относно предложенията за промени в Изборния код...

Депутатите от БСП също отхвърлиха законопроекта. "Прехвърлихте цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка ... Използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно", коментира социалистът Явор Божанков, като напомни за оттеглянето на шефа на ЦИК Стефка Стоева.

А съпартиецът му Крум Зарков изтъкна, че като връщат хартията в гласуването, управляващите ще върнат и всички проблеми, които са искали да отстранят с помощта на машините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com