X
 
 

Гешев за обвиненията към Радев: Това не са СРС-та, имаме разрешение от прокурори

4516 43
Гешев за обвиненията към Радев: Това не са СРС-та, имаме разрешение от прокурори
Снимка: БГНЕС
Това, което е в медиите, не са СРС-та, а са извадки, за които има разрешение от наблюдаващите прокурори. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема. Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти по казуса с изнесен разговор запис на телефонни разговори, с участието в един от тях на мъж, чийто глас прилича на този на Румен Радев.

В разговора се обсъжда какви документи и информация да се дават на Антикорупционната комисия, съответно какво е запазено и унищожено, тъй като Радев и съпругата му отдавна не са служители на ВВС.

Президентът: Практиките на прокуратурата показват колко остро стои въпросът за промени в съдебната власт

"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – "държавна измяна" и "нарушение на К...

Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши, заяви още Гешев. 

Припомняме, че прокуратурата разпространи аудио файлове (които можете да чуете на сайта на държавното обвинение) по разследване на назначаването на Десислава Радева във ВВС.

Ето какво публикува Прокуратурата:

"Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков).

Прокуратурата спира комуникацията с президентството, освен писмено

С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Проку...

При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. (вероятно Десислава Радева). Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23 януари 2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари 2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове). Постановлението можете да видите ТУК. Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство."

Прокуратурата извади СРС-та срещу президента

Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента. Това съобщиха от ...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 27 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ГЕРБ = Мафията не прощава . Тя разполага с мощен репресивен апарат : Джандармерия, полиция, съдебна с-ма ! Власта е в Мафията а тя никога доброволно няма да я пусне . И Лакеят на Боко в про-Кура ...
 • Анонимен 26 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Дали най, най-висшите, начело с прослувутия Барни Ръбъл, най-великия български юрист за всички времена, ще проумеят какви са ги изсрали ? Членовете на ВСС са политически назначения на ГЕРБ и богато си хрупат от ГЕРБ яслата ! Резултатът е предизвестен, тъй като ГешевОТО е ГЕРБ КРЕАТУРА .
 • Престъпника Прокурор 25 Престъпника Прокурор преди 2 седмици Профил на трол?
  За публикуваните СРС-та -->> НК на РБ, чл.145а : "Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева " .
 • Хунтата на Боко 24 Хунтата на Боко преди 2 седмици Профил на трол?
  Гешев служи на Хунтата и ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОМЕТЕНО, ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД ХУНТАТА НА БОКО . Гешев е слугинската поръчкова Бухалка, която Мутрите на Боко си избраха . И го държат за топките .
 • Теменужка Петкова 23 Теменужка Петкова преди 2 седмици Профил на трол?
  МАФИЯТА си назначи Главен Прокурор - Гестапото ! ГЕРБ е МАФИЯТА в България .
 • Мичето 22 Мичето преди 2 седмици Профил на трол?
  Май че от управляващите САМО Президента остана свестен българин, докато всички други са гюбре ! ВСС - та това е поделение на ГЕРБ Мафията, те там са изпратени по партийна линия .
 • Анонимен 21 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А тези 240 хрантутници на жълтите павета и сума ти други кога ще ги разследва всички са за пандиза :/
 • дедо Стамат от село горно Уйно 20 дедо Стамат от село горно Уйно преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешеф е Радост!!! Върна ме в младостта!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Лельо Стамат, и аз много се радвам, че един истински тъп милиционер, изпълнява в точ заповедите на Чорбаджията си, а пък всеки знае за вмирисаната Тиква, чужд агент !
  : 0 !
 • български избирател 19 български избирател преди 3 седмици Профил на трол?
  Дали да не организираме протест под наслов"долу кървавите прокурорски ръце от честните капиталисти"и изброяваме:Цветан василев,Пеевски,Доган,Домусчиеви,Баневи,Арабаджиеви,Стайкови,Очите,Черепа и т.н.
 • Лиза Мишпека-лИбовно самопризнание 18 Лиза Мишпека-лИбовно самопризнание преди 3 седмици Профил на трол?
  Ах милият, той налага не само върховенството на закона, но и християнския морал и цоциалната справедливост. Три в едно.
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев е като Робин Худ. Като Индже войвода и Чавдар войвода взети заедно...три в едно.
  : 7 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев - водач на хунвейбините !
  : 2 !
Нагоре
Заради честването на Левски - промени в движението в София
Заради честването на Левски - промени в движението в София

На 19 февруари в центъра на София ще бъде въведена организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски...