Главен път към Видин създава проблеми на село Ботево

22580
Главен път към Видин създава проблеми на село Ботево
Снимка: БГНЕС

През село Ботево преминава един от главните пътища към Видин и това създава сериозни проблеми с инфраструктурата по цялото трасе, каза кметът на селото - Петър Петров пред "Фокус".

Такъв проблем има и в съседното село Симеоново. Причините са големият трафик, натовареността и големият тонаж на преминаващите автомобили, а също и високата скорост, с която преминават. „Имаме разговори с КАТ и общината да се сложат мобилни радари и водачите да намалят скоростта. Можете да си представите един 20-тонен автомобил като мине с висока скорост и дори и най-малката неравност на пътя създава вибрации, които напукват и рушат къщите. Това е изключително неприятно, но към момента осъзнавам, че не може да се направи нищо, защото друг път няма и проблемът си остава”, обясни кметът. По думите му масово населението се оплаква от напукване на къщите, но е нормално, защото хората сами са си построили домовете.

Скоро Видин ще има модерна автогара

Скоро хората във Видин отново може да си имат общинска автогара след продажбата на предишната. От кметството в дунавския град съобщиха,...

„Неслучайно съществува и поговорката „Моят дом е моята крепост”. Аз не вярвам да има човек, на който нещо лично да се руши и той да го отмине с лека ръка. Въпросът е, че хората нямат средства. С тези пенсии, които получават не могат да ремонтират домовете си. Повечето живеят със социални помощи и е немислимо да успеят да съберат пари за ремонт. Всеки очаква да дойде хубав ден и нещата да се оправят. Да се спре разрухата на домовете им”, каза още Петър Петров. Хората в селото не губят надежда.

„Нали знаете, че българинът е силен и търпи, но всяко нещо си има граници”, допълни кметът на с. Ботево Петър Петров. По думите на кмета на село Ботево, животът в селото като цяло е труден. Повечето хора са останали сами, живеят по един човек в къща, нямат помощи, нямат и близки, защото младите хора са в градовете. На територията на селото към момента живеят около 50 души. „Препитанието им, както всичко друго, също е трудно. Продуктите трябва да се снабдяват от града, а хората са възрастни и нямат възможност. Малка част от тях си произвеждат сами продукция”, каза още кметът. За разлика от други села, в Ботево няма престъпност. „Може би това се дължи до голяма степен и на мен като кмет, защото съм предупредил всички жители на селото, когато дойде външен човек да ми съобщят, за да мога да видя кой е човекът, да го преценя и да се запозная с него. Най-често в селото идват търговци на орехи и когато има такъв случай аз искам да знам кога са били на нашата територия и ако по това време има случай на кражба да преценим дали има връзка с външните хора в селото или не”, обясни Петър Петров. По думите му наскоро кметството е спечелило няколко проекта.

„Имахме събиране на кметове и кметски наместници и там всеки каза какви са проблемите в неговия регион и коментирахме облагородяването на околната среда. Аз заявих, че кметството има голям двор, който в момента е неизползваем и се развива буйна растителност. Искам това място да се изчисти и когато дори и малкото останали хора тук дойдат на лекар, да получат пенсията си, дa пазаруват в магазина, да има къде да седнат на пейки и беседки, да поговорят и да се чувстват приятно,” допълни Петър Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com