Главното мюфтийство осъди атаките в Нова Зеландия

1833
Главното мюфтийство осъди атаките в Нова Зеландия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч, при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Това се посочва в декларация на Мюсюлманското изповедание по повод терористичния акт в Нова Зеландия, изпратена от пресцентъра на мюфтийството.

В декларацията се казва също, че актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия, са неприемливи и дълбоко укорими.

Цветанов счита, че заради атаката в Нова Зеландия трябва да се провери връзката с региона ни

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в предаването "Лице в лице" по bTV терористичната атака в Нова...

"Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство. Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че, си дават плодовете", отбелязват от Главното мюфтийство.

В декларацията се посочва още, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците които оформят общественото мнение, но за съжаление провал се наблюдава във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права.

"Апелът ни е главно към медиите, да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут. С оглед на това ние живеещите векове наред в тези земи сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения", заявяват от мюфтийството.

В декларацията пише, че омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, ислямофобията и другите видове омраза подхранват предразсъдъците и водят до тежки последствия. Според Главното мюфтийство политическата и медийна пропаганда, основана на омраза и расизъм, провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това.

Борисов свика спешно службите заради нападенията в Нова Зеландия

Премиерът Бойко Борисов събира специализираните служби и прокуратурата на спешна среща заради терористичния акт в Нова Зеландия. Това п...

"Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение", завършва текстът на декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com