Граждани излизат на мащабен протест под надслов "Спаси България"

5015
Граждани излизат на мащабен протест под надслов "Спаси България"
Снимка: БГНЕС

Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер (17 юни). Гражданската акция е под надслов "Протест на обединените каузи #СпасиБългария" и съгласно призивите във Facebook се организира от близо 30 неправителствени групи от цялата страна, защитаващи различни инициативи във времето.

Гражданите се събират от 18:00 часа на площад "Независимост" в София, за да "покажат, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че "една птичка пролет не прави" и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш "на парче", лекувайки симптомите, а се отстранява целият тумор. И единението ни не е, защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата", опорочена от ползването ѝ като мото на Българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост "Сговорна дружина, планина повдига", отбелязват организаторите и канят на протест. "Не за да се молим за нещо на това правителство и парламента му, а за да изискаме и да наложим волята си над тези, на които плащаме заплатите. Нека потърсим отговорност заедно! И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите ѝ в политиката. Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната - българската природа. Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода", се казва още в съобщението за протеста.

Родители на деца с увреждания излязоха на пореден протест

С черни балони и фланелки във Варна протестираха майки на деца с увреждания. Те издигнаха палатков лагер и се заканиха, че ще бъдат там...

"Пирин, Рупите, Кресна, Странджа, Болата, Корал, Делфин, Иракли, Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла, Камен бряг, Дуранкулак, Синеморец, Розовата долина, Морската градина на Варна, Младост, Борисовата градина и Западния парк в София... къде ли още не? Багерите напредват, бетонът залива нашето общо природно, културно и историческо наследство, за да не го познаваме, за да не сме на "ти" с него. Скаптопара е последният нагледен пример как бързото усвояване на пари от еврофондовете е по-важно от националния интерес. Една шепа клептомани, които завличат всичко по офшорки, парадират нагло с парите от заграбеното, поливат се с шампанско и самодоволно и самоуверено се хилят от охраняваните си палати, от парламента, от телевизионния екран, дори от червения килим в Холивуд. Защото притежават държавата и тя работи ежедневно за благосъстоянието им. Безнаказани, понеже правосъдието не е за всеки в тази превзета територия. Не ги интересува как живеем, какво искаме и дали още дишаме. Важно е да се строи и да има повече кредити, които да връщат не те, а бъдещите поколения. И за новия инсинератор в София, и за АЕЦ "Белене" - все това е целта, за да може после подставени лица да стават собственици на енергийни дружества, банки, телевизии и др. А най-богатото "дете" на България, притежател на редица медии и с майка в банковия сектор, да продължи да се охранява от парите на държавата срещу скромната сума от 2.6 милиона. Нищо, че тези пари биха стигнали за да решат много проблеми, включително и на ловешката болница, примерно, или на хората с диабет", категорични са организаторите на протеста.

"Цинично е да даваш над 16 000 лв. за командировъчни до Ню Йорк на две служителки на Социалното министерство, а не за нуждите на децата с увреждания, чиито майки вече втора седмица са на палатков лагер пред парламента, в очакване някой депутат да им чуе исканията или премиерът да ги посети, вместо да плаче за съдбите им пред телевизора. Лицемерно е министрите ти да откриват на Слънчев бряг плаж със специален достъп за хора с увреждания, а да не им даваш възможност на тези хора, в инвалидни колички, да стигнат до пясъчната ивица на Корал, тъй като пътят е заграден с колове и телена ограда - като частен имот. Нагло е да казваш, че си вярващ човек, да се кръстиш пред патриарси и папи, а да нямаш нищо против строеж на хотелски комплекс със СПА център до църквата на Ванга в Рупите. Долно е да си поръчваш ядливи чаши за еднократна употреба в министерството, когато голяма част от пенсионерите в страната нямат какво да ядат, след като си купят лекарствата и си платят месечните сметки за жилището.

Мерзко е образованието на всички деца да ти е публично заявен приоритет и да приемаш в тази връзка Наредба за приобщаващото образование, а един първокласник от аутистичния спектър да не желае да го изучи нито едно училище в "европейска" София. В 21. век, в който дистанционната форма на обучение в средното образование, както и електронното гласуване на избори отдавна са реалност в страните членки на ЕС, само у нас те са на хартия. Дъно е да икономисваш от парите за лъчетерапия на 19 000 онкоболни, а да хвърляш близо 40 000 лева за да правиш тридневен килим от холандски рози пред НДК. Време е да кажем "Стига!", заявяват протестиращите.

"Писна ни от корумпирани чиновници, ялови закони, некомпетентни институции и безхаберна власт. Писна ни от нереформираната съдебна система, липсата на върховенство на правото и независимо правосъдие. Край на безвремието! Нито метър повече за мутрите, ако ще да ни подхвърлят белязани пари, да ни слагат белезници и органите на реда да ни запушват устата с ръка. Няма да мълчим! За да остане нещо и за децата ни, а и за децата на техните деца. Гори, реки, делфини в Черно море, животни с ценните си кожи и без да служат за тестове на стоки. За да имат причина децата и внуците ни да останат в родината си, заради природа, култура, история и близки, а не за да връщат с лихви безкрайните заеми, теглени без да се пита суверенът иска ли потомството му да е длъжник", отбелязват още гражданите и са категорични, че зад протеста не стои нито една политическа формация.

Граждани отново излизат на протест пред НС срещу проекта АЕЦ "Белене"

От политическото обединение "Демократична България" отново излизат с призив за протест срещу рестарта на проекта АЕЦ "Белене". Протест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com