Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гражданска организация иска от НС да отнема собственост върху културни паметници

03 април 2014, 09:36 часа • 9301 прочитания

Българските депутати трябва да обърнат по-сериозно внимание на собствеността върху паметниците на културата. За това призовават от гражданския комитет „За София”.

Гражданската организация иска от Народното събрание да приеме законови текстове, с които да може да се отнема собственост, ако частен собственик не се грижи добре за паметник на културата, който притежава.

В края на февруари тази година комитетът сигнализира за лошото състояние на североизточната кръгла кула на крепостта Сердика, където част от зидовете са обрушени. За жалост по-голямата част от този археологически обект е частна собственост, което възпрепятства извършването на реставрационно-консервационни дейности от страна на Столична община, посочват от „За София”.

Друг подобен пример в София е Захарна фабрика. Там има петима собственици, а сградите на фабриката също са полуразрушени. В Захарна фабрика се е помещавал част от архива на Българската национална телевизия (БНТ) и може би тя е окончателно загубена, опасяват се от „За София”.

От гражданското сдружение честитят и 135-тата годишнина от обявяването на София за столица на България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес