Хафъзов: Няма радикални ислямисти, просто не разбирате исляма

9118
Хафъзов: Няма радикални ислямисти, просто не разбирате исляма

Неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации, заяви Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство по БНР, по повод обвинението на пазарджишката прокуратура към 13 души за проповядване на радикален ислям, предаде БГНЕС.

"Главното мюфтийство заявява своята подкрепа в полза на обвинените служители на изповеданието. Смятаме, че обвиненията към тях са несъстоятелни и несправедливи. Те са тенденциозни и будят страх в цялата мюсюлманска общност. Ще искаме да се запознаем с конкретните доказателства, но смятаме, че те ще отпаднат пред съда. И това ще бъде ясен сигнал, че се гледа тенденциозно на дейността на мюсюлманите в страната", заяви Хафъзов.

Пазарджишката прокуратурата обвини вчера 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Според обвинението 13-те души от град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Сред тях е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер.

Всички са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация "Ал - Уакф ал – ислями", която е клон на едноименната саудитска фондация. В разговора по БНР по темата трябваше да участва и представител на прокуратурата, но в прокуратурата в Пазарджик е взето решение работещите по случая да не се записват.

По-рано днес кметът на Сърница Мустафа Аликанов заяви, че повдигнатите от пазарджишката прокуратура обвинения за проповядването на радикален ислям срещу 13-те души, сред които и ходжата на града Саид Муутлу, са безпочвени нападки, които ще се отразят негативно на курортния сезон.

Аликанов потвърди, че соченият за ръководител на българския клон на нелегалната организация "Ал Уакф Ал Ислями" Мутлу продължава да извършва проповедите си в Сърница. Той си е и в момента е, да, на една от джамиите, тук са три джамии на един квартал, така да го наречем, една трета от Сърница. Изнася лекции момчето, но винаги е било в рамките на това, което трябва да е, в рамките на Корана в превод, подчерта кметът. Тука в Сърница, каквото е проповядвал и изповядвал, това всичкото - хората застават зад него, допълни той. Мустафа Аликанов потвърди, че голяма част от децата в Сърница се обучават в ислямски училища в чужбина, основно в Турция, като разноските се поемат от Главното мюфтийство.

Редактор: Яна Баярова

Главният мюфтия: Турция подкрепя българските мюсюлмани

Българският главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Турция напълно подкрепя българските мюсюлмани. Пред Анадолската агенция Хаджи посочи,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com