Хиляди християни скочиха в ледените води, за да извадят богоявленския кръст в цялата страна (СНИМКИ)

1873
Хиляди християни скочиха в ледените води, за да извадят богоявленския кръст в цялата страна (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

В редица населени места стотици смелчаци извадиха православния кръст навръх Богоявление.

Православната църква празнува кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили, а Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древността Църквата нарича Кръщение Господне - Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

Още: Дайнов: Леденото хоро е измишльотина, Хекимян му отговори с намек, че е комунист (СНИМКИ)

По традиция на този ден се извършва ритуал по хвърляне и спасяване на кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, за да извадят Кръста.

Над 150 души участваха в спасяването на Богоявленския кръст във Варна, а 18-годишния ученик Александър Темелков извади кръста в Аспарухово. Неговият връстник Александър Китенов спаси кръста в Бургас. Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е баща на 3 деца и спасява за седми път Кръста на Йордановден:

"Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се вдига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за много години и да бъдат благословени“, каза Енчев пред БНР. Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци.

Още: Йордановден е!

Преди ритуала по спасяването на кръста митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч, освети знамената на Българската армия и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад "Екзарх Йосиф Първи". Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода.

"На днешния ден на река Йордан е станало едно голямо чудо. Когато Господ е влязъл в реката водите са започнали да текат известно време в обратна посока, а не по естествения ход. И това чудо се повтаря всяка една година, когато Йерусалимският патриарх извършвана в този ден водосвет на река Йордан. Тогава много цветя и венци се пускат в реката и за известно време тези цветя и венци започват да се движат в обратна посока на течението на реката, което означава, че Божията благодат, която е дадена тогава на нас човеците всяка година на този ден Господ ни я дава чрез освещаването на Йорданските води. Светата Богоявленска вода, това е най-голямото, най-силното средство, което помага на човека срещу нечистите духове, в борбата му срещу всякакви изкушения, болести и скърби. Нека пием от нея, нека се поръсим, да поръсим нашите домове и Господ да ни пази, да ни дарува своята благодат. Пожелавам на всички живот, здраве, благоденствено, мирно житие. Честит празник и за много години!“, пожела Владиката.

Стотици жители на Ловеч присъстваха на Богоявленския ритуал, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът в Русе започна с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица” до кея на Дунава. След като поръси бойните знамена и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години.

"Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, успехи на абсолютно всички, включително и на мен". Александър получи подаръци от митрополит Наум, от областния управител Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.

Още: Адвокат: Не искам да ви разочаровам, но Богоявление не е български обичай

В София, 20-годишният Любомир Мутафчийски, който иска да стане пожарникар, спаси Кръста от водите на езерото в Дружба. Той се гмурна заедно с още 45 смелчаци. Водосветът беше отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп. Със Светия кръст Любомир отиде при множество хора, които почетоха празника.

"За първа година скачам и искам да призова всички млади, както и големи българи, да спазват традициите, да скачат всяка година, и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят. Аз уча и гоня цели в момента. Искам да стана пожарникар. Всяка година ще се хвърлям. Да сме живи и здрави всички".

30-годишен спаси кръста в Монтана на Богоявление. За първи път ритуалът се проведе на река "Огоста“, където се изви мъжко хоро. 50 мъже, облечени в национални носии, се хвърлиха в ледените води на реката, за да спасят кръста. Пръв до Божия символ стигна Адриан Илиев. Досега той е участвал в ритуала във Варна и за първи път - в родния си град. Адриан е на 30 години, има частен бизнес, и две деца

Мъжко хоро се изви в река "Огоста" под звуците на оркестър „Монт мюзик“. 10-метров национален флаг беше развят от участниците. Близо 3000 души изгледаха ритуала на Йордановден от бреговете на реката и в последствие се хванаха на хоро. 82-годишният Тодор Димитров от село Бели мел предпочете да посвири и внесе колорит в атмосферата на празника

И тази година на Богоявление в река Тунджа в Калофер се игра станалото традиционно ледено хоро. Облечени в народни носии, и под съпровода на тъпани и гайди, стотици хора се хванаха на хорото. По традиция първо в студените води влязоха мъжете от Калофер, а след това към тях се присъединиха и останалите мъже, пристигнали от цялата страна в подбалканския град

Снимки: БГНЕС, информация на БНР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com