Хиляди излизат на марш „Свобода за конопа“ в София

6397
Хиляди излизат на марш „Свобода за конопа“ в София
Снимка: Thinkstock

С марш под надслов „Свобода за конопа“ граждани ще поискат легализация на марихуаната в България за медицински цели.

Това обявиха организаторите на събитието “Движение Промена”, „Рестарт– пациенти и експерти за медицински коноп” и „Liberty 420” с писмо до медиите.

На първо четене: Парламентът декриминализира индустриалния коноп

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния кон...

Маршът ще се проведе на Цветница, 24 април, от 15 ч., като ще започне от Съдебната палата. Все още се изяснява маршрутът му, а в подготовката му ще се включат редица организации.

Исканията на организаторите са да се разреши употребата на коноп за медицински цели, да се декриминализира притежанието на коноп за лична употреба, както и да се въведе олекотен регламент около преработката на всички части на индустриалното конопено растение (семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, био-маса и корени).

“Не желаем повече хората да гаснат в адски мъки и болежки, защото държавата им отказва лечението, което може да ги избави от тях. Не желаем повече хора да гаснат по затворите за по една цигара трева. Не желаем държавата да спира най-бързо развиващия се бизнес в света. Бизнес, в който България е била регионален лидер преди само 100 години”, обясняват още те.

Според организаторите е крайно време е да се заговори за наркополитиката в България и да назоват истинските Ѝ проблеми. “Иначе сме обречени да публикуваме все повече новини за деца в болници, кома, психиатрии и т.н.“, добавят те.

Хванаха депутатски син с марихуана

Синът на депутат от Пиринско е арестуван в лек автомобил, в който е превозвана марихуана. Арестът е станал завчера в района на Гоце Де...

„Маршът е опит да променим отношението на държавата към едно човешко право - да получиш лечението, което ти сам желаеш и да третираш тялото си както сметнеш за правилно“, се казва още в позицията на организаторите на събитието.

Те уточняват, че демонстрацията ще бъде „позитивна, проактивна и градивна“. Няма да се искат оставки, както и да се влиза в тяснополитически интереси.

До момента над 3000 души са заявили интерес да присъстват на събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com