Хиляди казаха "Не" на шистовия газ

6574
Хиляди казаха "Не" на шистовия газ

Еколози организираха протести в 12 града срещу проучването и добива на шистов газ. В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. В 11.30 часа ще започнаха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград, предаде БНР. Протести ще има и в София, Добрич и Смолян.

Над 1 000 души се събраха на протестa във Варна. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ.  В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа. В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад, предаде КРОСС.

Протестиращите в Добрич обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. В протеста пред театъра се включи и фолклорната група "Черните кукери" от шуменското село Веселиново. 

Мариана Христова, един от организаторите на протестите, поиска мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, а след това и забраната им със закон:

Докато хората на другите места вече се борят с последиците, България трябва да стане домакин на една такава съмнителна технология, която вече е показала вредата си на много други места. За съжаление, включително и в Европа.

Инициатори на националния граждански протест "България без шистов газ" от Добрич всяка сряда събират членове на гражданска инициатива "Пробуждане". В селищата на областта продължава подписка против проучванията и добива на шистов газ у нас. В Добрич протестното шествие ще тръгне от храм "Св.Георги".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество