Хиляди пияни и дрогирани шофьори са на пътя

2240
Хиляди пияни и дрогирани шофьори са на пътя
Снимка: БГНЕС

МВР обяви, че хиляди пияни и дрогирани водачи са на пътя. За съвсем кратък период пътните полицаи са установили близо 1460 души, шофиращи след употреба на алкохол и 731, които са управлявали автомобилите си под въздействие на наркотици, съобщи в. "Сега".

При това става дума само за междинни данни от операция, която започна веднага след трагедията на столичния булевард "Черни връх". При нея мъж с "Ауди" причини смъртта на две напълно невинни млади жени. За случая обвинение получи Георги Семерджиев, за когото МВР и прокуратурата обявиха, че е установено, че е шофирал под въздействието на наркотици.

МВР вкарва в трафика необозначени автомобили, за да разкрива нарушители

Пътната полиция предприе нова мярка срещу нарушителите. Автомобили на МВР ще влизат в трафика, ще отклоняват проблемните водачи и ще ги...

После се оказа, че той е хващан да управлява автомобила си след употреба на наркотици и месец по-рано, но по някакъв странен начин е успял да избяга от полицаите, които са го арестували в Студентски град.

Веднага след случая на бул. "Черни връх", тръгнаха масирани акции и проверки на пътя, след които бе обявено дори, че всеки трети проверен за наркотици се е оказал положителен. Отделно десетки отказваха да бъдат тествани. Като се има предвид, че тестовете, с които разполага пътната полиция не са много и не се проверява всеки спрян по някаква причина водач, то със сигурност числото на дрогираните водачи на пътя е в пъти по-голямо от официално провереното и доказано от МВР.

Сега бе обявено, че проверените превозни средства от началото на операцията са над 370 000. До момента са съставени повече от 100 000 фиша и над 29 000 акта за административни нарушения.

Според статистиката на МВР, от началото на годината броят на тежките катастрофи е 4051. Загиналите в пътни инциденти за този период са 327, а ранените - 5164. След всички кампании, масирани операции, акции и проверки, накрая се оказва, че починалите в катастрофи през 2022 г. са със 17 повече от тези за същия период през 2021 г.

Малко след встъпването си в длъжност служебният вътрешният министър Иван Демерджиев разпореди 13 мерки, част от тях предвиждат включването на около 8500 служители в осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а за основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т. н. "линеен подход".

По-високи глоби на пътя: Трябва ли да има нови наказания за нарушителите?

Дигитален стикер „Гражданска отговорност“ и електронно връчване и плащане на фишове при нарушение. Това са част от публикув...

Мерките предвиждат завишаване на контролната дейност в населените места по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, както и повишен контрол, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

Започна и специализирана полицейска операция, чиято цел е спазване на Закона за движение по пътищата. Проверките се извършват по метода широкообхватен контрол. Целта е да се проверят максимален брой водачи и превозни средства. Планирано е проверките да се правят регулярно всяка седмица на територията на различни областни дирекции на МВР в страната. Целта не е да се глобяват хората, а да се запазят човешки животи, обяви по Нова тв Алекси Кесяков, съветник на служебния министър на вътрешните работи. Служителите на МВР ще трябва да познават контингента на територията, на която работят, и ще следят за безопасността на движението.

Що се отнася до автомобилите на Пътна полиция, които ще се включват вътре в трафика и движението, Кесяков обясни, че те засега ще са обозначени. "Целта е ако тръгнете от тук към другия край на България, да не може да минете, без да срещнете такъв контролен патрул", обясни той. Ще се извършва контрол и на местата, където се паркират тежкотоварни автомобили. При потегляне ще се проверяват водачите за употреба на алкохол.

Ще се засили и контролът в населени места, в които от години има хора, които шофират без книжки или нерегистрирани превозни средства. Работна група пък подготвя мерки за безопасност, които ще бъдат представени на Министерския съвет през септември.

ОЩЕ: Демерджиев: Работим по намаляване на транспортния трафик, имаме план

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com