Христо Иванов: Различни лобита се интересуват от избора за председател на ВАС

821
Христо Иванов: Различни лобита се интересуват от избора за председател на ВАС
Снимка: БГНЕС

Продължаване на промените в Закона за съдебната власт и конкретните избори, които предстоят пред Висшия съдебен съвет. Тези две приоритетни задачи очерта бившият министър на правосъдието Христо Иванов при представянето на пътна карта за бъдеща съдебна реформа.

Малко магистрати взеха участие в дискусията, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки", която настоява за по-радикална съдебна реформа. 

ВКС атакува Закона за съдебната власт в частта за отстраняване на магистри при наказателно производство

Върховният касационен съд (ВКС) атакува член от Закона за съдебната власт (ЗВС) за отстраняването на магистрати до приключване на наказ...

Пред БНР Христо Иванов сподели, че различни лобита се интересуват от предстоящия след година избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). 

"Политиците и съдебните лобита вече мислят за това. Игрите в момента все повече се насочват към този хоризонт и другия голям хоризонт - избора на нов Висш съдебен съвет. И за двата избора остават по-малко от две години - в политическо време това е доста малко", каза Иванов. 

"Парламентът отказа да приеме предложението, което е предвидено и в стратегията, и в нашия законопроект, а и госпожа Захариева го включи в своя законопроект, когато се правят номинации за кандидати за избор в политическата квота на ВСС, тези, които правят номинации, да отговорят на въпроса откъде познават тези хора, кого са питали за тях, как са събрали информация и по какви критерии са ги избрали. Защото твърде често народните представители гласуват за хора, които могат да бъдат описани като „котки в чувал“ - едни или други задкулисни лобита ги лансират без особени обяснения. Знае се, че тези хора отиват там да търсят рахат, да се радват на високите заплати, вместо да носят една култура на ново лидерство и отговорност, те продължават модела на услуги, модела на зависимост", каза бившият министър на правосъдието. 

Иванов отново призова да бъдат приети текстовете, свързани с промените в съдебния процес и тези, които ограничават възможността на магистратите да членуват в тайни общества и организации. 

Христо Иванов: Има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в съдийската колегия

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва сам да раздели състава си от парламентарната квота в прокурорската и съдийска колегии. Разумното ...

Съдиите във върховните съдилища трябва да са тези, които излъчват номинациите за председател, категоричен е бившият министър, който припомни, че такава препоръка е направила Венецианската комисия. 

"Това е и начин с малко да поправим това, което направи Народното събрание с промените в Конституцията – тоест не достигна международния стандарт за мнозинство от съдии, които гласуват за съдии", каза Христо Иванов. 

Въпреки че повечето предложения вече са били отхвърляни от депутатите, той е оптимист, че през годините народните представители често са променяли позициите си под обществен натиск. 

"Смятам, че колкото повече хора има, които не са съгласни реформата да се провежда по тази формула, колкото повече обществен натиск и недоволство има от тази формула на реформата, толкова повече, включително и в мандата на този главен прокурор, ще се случи. Словосъчетанието "реформа в прокуратурата" в политическия език преди две години не съществуваше! Сега има все повече хора, които все по-смело го използват! Надявам се, господин Цацаров да доживее до момента, когато той, в качеството му на главен прокурор, няма да има къде да ходи", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Прокуратурата е гарант за политическия модел на безнаказаност

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com