И двете фамилии ще се грижат за близначетата на трагично загиналите от коронавирус родители в Карнобат

4973
И двете фамилии ще се грижат за близначетата на трагично загиналите от коронавирус родители в Карнобат
Снимка: iStock/Guliver

Само за 8 дни вирусът преобърна съдбата на едно семейство в Карнобат. Бащата почина, преди да види раждането на синовете си близнаци. Майката успя да ги види на снимка по вайбър броени часове, преди да издъхне. За близнаците Теодор и Калоян, останали сирачета, ще се грижат четирима роднини от фамилиите на майката и бащата. Ще се създаде т.нар. настойнически съвет, съобщава “24 часа” като се позовава на Павлина Спиридонова - директор на отдел “Закрила на детето” в Карнобат.

За щастие, и двете фамилии, които са в добри отношения, са решени да се грижат за бебетата, останали без родители, допълва Спиридонова. До този сложен юридически казус се стигна след смъртта на 32-годишната родилка Теодора от Бургас, тъй като тя е живяла на семейни начала с любимия си мъж Христо в Карнобат, но двамата не са имали граждански брак. Близнаците се раждат след смъртта на бащата – те не са припознати от него. По закон след смъртта на единствения им родител – в случая майката, трябва да им се назначи настойник.

Настойнически съвет от роднини поема грижи за близнаците от Карнобат

Роднините на починалата от COVID-19 родилка от Карнобат ще получат попечителство върху новородените близначета. Това съобщиха от отдел ...

След като научават от медиите за смъртта на 32-годишната Теодора, която издъхва в реанимацията на УМБАЛ-Бургас, на 16 март, социалните в Карнобат се самосезират. Веднага разговарят със семействата на починалата двойка и разбират, че и двете страни искат да се грижат за близнаците. От “Закрила на детето” изпращат писмо до община Карнобат за учредяване на настойнически съвет, тъй като общината е органът за определяне на настойничество. В този съвет ще влизат четирима души – настойник, негов заместник и двама съветници. Те ще са от най-близкия семеен кръг на децата, от страна и на бащата и от страна на майката.

“Децата трябва да имат настойник, за да са част от социалната система. Случаят е ужасна лична и социална трагедия. Определянето на настойнически съвет с включване на двете фамилии е изключително разумно и добре за децата, след като има воля и от двете страни. Иначе по закон родителите на майката могат да предявят претенции за предоставяне упражняване на родителските права. Относно бащата, който в случая е починал, преди децата да се родят, се произнася съдът - за произход от бащата, има специална процедура за това”, коментира адвокат Димитринка Радева от Бургаската адвокатска колегия.

Сложният казус с попечителството не засяга другото дете на починалите родители – момиченце на 4 години, което е техен законен наследник. В момента детето е в Карнобат при баба си и дядо си по бащина линия. Двете недоносени момченца са в отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас, където ще останат още дълго време. Те са родени с тегло от по 1,6 кг и засега са в стабилно състояние. Поставени са в специални кувьози и под непрекъснатите грижи на лекарите от отделението. “Още е много рано да се каже докога ще са при нас, но със сигурност няма да бъдат изписани скоро. Това може да стане, едва когато сме сигурни, че няма опасност за тях. Нашата задача е да ги стабилизираме, за да наберат нужното тегло и да водят нормален начин на живот”, обясни пред “24 часа” д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ. По преценка на лекарите близнаците могат да бъдат преместени временно в Дома за медико-социални грижи в Бургас, докато станат поне 2,5 кг, и след това да бъдат предадени на настойниците. Но това не е дом за изоставени деца, а за полагане на грижа на деца с родители, но които имат нужда от специализирана помощ, уточняват от болницата.

Бабите на двете момченца идвали редовно в болницата, за да се информират за състоянието им. Броени часове преди да издъхне, майка им Теодора успяла да ги види макар и само на снимка по вайбър. 32-годишната жена издъхнала в 19 часа на 16 март от дихателна недостатъчност вследствие на COVID инфекция. Бременната в 8-ия месец жена постъпва в УМБАЛ с коронавирус на 5 март. Настанена е в инфекциозното отделение, което поема заразени още от началото на пандемията през март 2020 г. и в което екипите са сред най-опитните в битката със заразата. След 2-3 дни състоянието на родилката, която страда от диабет, се влошава и става критично. Медици вземат решение да я интубират и спешно да изродят близнаците, макар и месец по-рано от термина. Бебетата са спасени, а майката е на изкуствено дишане близо два дни. На 15 март е изведена от това състояние и започва да диша самостоятелно. Въпреки това състоянието й остава тежко, а кръвните показатели са изключително тревожни. През цялото време лекарите не смеят да дават прогнози за живота й.  

Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

Да, има още една възможност да приключим с пандемията, освен колективният имунитет, но колективният имунитет е на първо място. Възможно...

Междувременно се случва най-лошото с нейния съпруг Христо, който издъхва на 8 март, броени дни преди раждането на синовете му. Той се разболява малко по-рано от жена си и първоначално се лекува сам, като продължава да работи. Христо има застрахователен бизнес в Карнобат, наскоро семейството се преместило в нов дом. Теодора е завършила английската гимназия в Бургас, а след това и финанси в университета "Асен Златаров". Първият PCR тест на Христо бил отрицателен, но състоянието му се влошавало ден след ден. Приет е в белодробната болница в Бургас, а после по спешност транспортиран в реанимацията на УМБАЛ. Мъжът издъхва за часове от остра сърдечна недостатъчност. Въпреки първия отрицателен тест лекарите нямат съмнение, че COVID-19 е погубил 36-годишния човек. В края на февруари вирусът разболява тежко и бащата на Христо, но възрастният мъж е спасен и в момента се възстановява, разказаха местни.

След смъртта на младите родители, целият град показа готовност да помогне кой с каквото може на почернената фамилия. В социалните мрежи се появиха призиви да се събират пари, дрехи и играчки за новородените, но родителите на Христо и Теодора призоваха постовете да бъдат изтрити, а роднините на починалите да бъдат оставени насаме с мъката си. “Семействата нямат нужда от помощ, поне засега. Това са образовани хора, работят, искат най-доброто за внуците си. Ако все пак по-нататък се появят някакви финансови нужди, ще внеса докладна в общинския съвет. Не е проблем да бъдат отпуснати средства”, казва пред “24 часа” кметът на Карнобат Георги Димитров. Той е изключително притеснен от епидемичната обстановка в града през последната седмица. “Болницата в Карнобат разполага с 25 COVID легла и те са заети 100%.”, уточнява Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко, ето защо

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com