И вторият избор за Варненски и Великопреславски митрополит може да бъде касиран

20593
И вторият избор за Варненски и Великопреславски митрополит може да бъде касиран
Снимка: БГНЕС

Вторият епархийски избор за Варненски и Великопреславски митрополит отново може да бъде касиран. Това сподели Иван Панайотов, член на инициативния комитет „За чистота в Българската православна църква”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Панайотов посочи, че една от причините, породили съмненията му, е фактът, че Светия синод не е изтрил от избирателните списъци имената на двама от кандидатите, уличени в нарушение по време на първия избор. Нещо повече - епископ Борис е направил две медийни изяви, чрез които е отправил открити заплахи към епархийските избиратели.

Тези обстоятелства, както и проблемите с предните избори, са причината да бъде променен малко редът на гласуване. Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква” даде идеята всички свещеници от Варна да отслужат литургия в неделя в Катедрален храм „Св. Успение Богородично”. След това избирателите да влязат в тъмната стая и да се закълнат в евангелието, светия кръст и иконата, че ще гласуват по съвест за най-достойните кандидати, след което да упражнят и правото си на глас.

Това предложение е било внесено в митрополията на 5-ти декември, но до този момент няма върнат отговор дали ще бъде прието.


Днес избират Варненски митрополит

За днес във Варна е насрочен епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит от Светия синод при БПЦ, съобщиха от Син...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com