X
 
 

Идея за борба с глобалното затопляне - държавата да плаща лихви по заеми за хубави електроуреди

724 0
photo of Идея за борба с глобалното затопляне - държавата да плаща лихви по заеми за хубави електроуреди
Снимка: Thinkstock Images
Ако допринасяш за опазването на околната среда, като си купуваш енергоефективни електроуреди, но с кредит, Фондът за сигурност на електроенергийната система ти плаща лихвите. Тази идея лансира управителят на фонда Деян Червенкондев, като той има подкрепата на енергийното министерство и на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, предаде в. "24 часа".

Припомняме, че във фонда се събират част от парите от продажбата на квотите за въглеродни емисии.

Климатици ще се махат само от фасадите на сгради, които са паметници на културата

Климатици ще бъдат премахвани само от фасадите на сградите, които са паметници на културата. Това съобщиха от Столична община. Направл...

Николов заяви, че тепърва ще се разработва този механизъм на енергийно спестяване, а на депутатите в парламента ще бъдат представени промени в енергийния закон, които да позволят на фонда да осигурява част от финансирането им. Председателят на енергийната комисия пое ангажимент в началото на 2020 година тази схема да заработи.

Страната ни трябва да постигне енергийни спестявания от 2014 до 2020 г. от 1942 килотона нефтен еквивалент. Към 2018 г. изпълнението е 50%.

Избрали сме да постигнем поставените от ЕК цели чрез схема за задължения за енергийна ефективност. При нея търговците на енергия стават задължени лица, които трябва да постигнат енергийни спестявания при крайните потребители, примерно - енергото при домакинствата. Това е парадоксално, тъй като търговецът би трябвало да иска да продава повече, а не по-малко. Тези задължени лица са постигнали досега едва 9,7% от индивидуалните цели. Дори да инвестират в тази дейност, няма как да си върнат вложенията, тъй като КЕВР не признава тези разходи в цената на тока. Всички участници се обединиха около пороците на този модел и че той не постига целите. Основната причина е, че няма финансиране. Някои държави са избрали такса, данък или добавка за енергийна ефективност.

Въпреки това целите за енергийни спестявания се изпълняват. Иванка Диловска от Института по енергиен мениджмънт цитира данни, че на индустрията ѝ остават 5% до изпълнение на целта за 2020 г., на домакинствата - 3%, а на транспорта - 30%.

Екологичен тоталитаризъм - кой печели от това?

Напоследък ставаме свидетели на все по-гръмогласен климатичен „активизъм“. Климатичните стачки, чието лице е шведската учен...

България ще изпълни целите си, защото схемата бе допълнена от алтернативни мерки като енергоспестяващите по ОП “Иновации и конкурентоспособност”, Националната програма за саниране и др., каза зам.-министър Жечо Станков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално