Има дефицит на спасители-водолази по Южното Черноморие

12076
Има дефицит на спасители-водолази по Южното Черноморие

Южното Черноморие е застрашено да остане без спасители-водолази през наближаващия сезон. Причината - трима от четиримата на щат спасители-водолази към бургаската пожарна са излезли в пенсия, а по нормативна уредба звеното трябва да е от поне трима души, предаде БГНЕС.

Досега водолазите са оказвали помощ в минимум 300 случая на година от Обзор до Синеморец, във вътрешните водоеми в областите Бургас, Сливен и Ямбол. Причината за ситуацията е тромавата процедура – в системата на МВР, за да се обяви една длъжност за свободна, то тя трябва да е вакантна. От пожарната в Бургас са направили предложение, очаква се министърът на вътрешните работи да обяви конкурс.

Процедурите, с всички изпити, са от 3 до 6 месеца, половин година е школата и реално трябва година, за да се попълни отново бройката. Решението е да се командироват водолази от съседни области като Варна в случай на нужда, но намесата им ще е крайно закъсняла, смята Дончо Киров, досегашен ръководител на звеното в Бургас.

"Ние, че бяхме толкова близо, понякога не успявахме да отидем навреме", каза Киров, водолаз с 16-годишен стаж, участвал в акциите в река Лим и кораба "Хера" в Турция. "Трудно се и окомплектова подобно звено", добави той. "Досегашните водолази са с опит, докато много хора не издържат. Преди този екип, поне 10 водолази са минали през ръцете ми, които на първия - втория ден се отказват. Трябва да имаш страшна психика", разказа още Дончо Киров.

Пенсионираните водолази обмислят вариант за създаване на частно звено, което да работи към общините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com